Tjälknöl (tjälknul)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Tjälknöl (tjälknul)

  • 0 voting
    0Recension
    • 15 h

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 styck

      Älgstek (fryst)
    •  

      el. annan viltstek
    • Lag:
    • 1 liter

      Vatten
    • 1 dl

      Salt
    • 1 msk

      Strösocker
    • 7 styck

      Svartpeppar (hel)
    • 5 styck

      Enbär
    • 2 blad

      Lagerblad
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 75°C (65-100°C).

    2. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen 8-15 timmar beroende av vald ungstemperatur och köttetbitens vikt (1-10 kg). 

    3. En köttermometer kan stickas in efter några timmar, när köttet har tinat. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt.

    4. Lag: Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna.

    5. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Vanlig rekommendation är att lägga köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen ochförsluta påsen.

    6. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt.

    7. Skär köttet i tunna skivor och servera t.ex. med en potatisgratäng till. Utmärkt gott även som kallskuret smörgåspålägg.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Passar till

Potatisgratäng

Potatisgratäng

  • 1 h
  • 8 Ingredienser
  • Enkelt
Rårörda lingon

Rårörda lingon

  • 10 min
  • 3 Ingredienser
  • Enkelt
Rönnbärsgelé

Rönnbärsgelé

  • 45 min
  • 4 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Tjälknöl är fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag. Köttet blir extra mört och hållbart. Tillagning vid låg temperatur medför även låg viktsförlust. Köttet äts kallskuret eller lätt uppvärmd t.ex. i en sås.

Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. De lite grövre köttbitarna som benfri högrev, innan- eller ytterlår passar väl som tjälknöl som då blir mörare än vid annan tillagningsmetod.

Räkna med att 1 kilo kött räcker till 8 portioner, men knölen blir bättre och saftigare när man steker större stycken.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Whiskymarinerad tjälknöl
Om oss