Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
1 styck
Älgstek (fryst)el. annan viltstek
1 liter
Vatten1 dl
Salt1 msk
Strösocker7 styck
Svartpeppar (hel)5 styck
Enbär2 blad
LagerbladKOCK: SofiaSofia
Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu
Passar till
Tjälknöl är fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag. Köttet blir extra mört och hållbart. Tillagning vid låg temperatur medför även låg viktsförlust. Köttet äts kallskuret eller lätt uppvärmd t.ex. i en sås.
Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. De lite grövre köttbitarna som benfri högrev, innan- eller ytterlår passar väl som tjälknöl som då blir mörare än vid annan tillagningsmetod.
Räkna med att 1 kilo kött räcker till 8 portioner, men knölen blir bättre och saftigare när man steker större stycken.