PotatisgratängBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Potatisgratäng

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h

    • 7 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 0.80 kilo

      Vinterpotatis
    • 1 styck

      Gul lök
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 3 dl

      Vispgrädde
    • 3 dl

      Mjölk
    •  

      Salt & peppar
    • 3 dl

      Hårdost (riven)
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200-225ºC. Skala och skiva potatis och lök. Skala och finhacka vitlök. Riv ost.

    2. Smöra en gratängform. Varva lök och potatis. Salta och peppra. Häll på grädde och toppa med mer ost.

    3. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

    4. Tag ut formen och häll på mjölk. Grädda ytterligare 20-30 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen har fått fin färg.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Om ytan blir för mörk innan potatisen har blivit mjuk så kan potatisgratängen täckas över med aluminiumfolie. För att få krämig gratäng måste grädde+mjölk hålla minst 15% fett. M.a.o. grädde+mjölk kan om man så vill bytas ut mot matlagningsgrädde.

Kommentar
Liknande recept
Om oss