Sås av steksky - grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Sås av steksky - grundrecept

  • 0 voting
    0Recension
    • 10 min

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 dl

      Steksky
    • 2 msk

      Smör el. margarin
    • 2 dl

      Vatten
    • 1.50 msk

      Vetemjöl
    •  

      el. matlagningsmjöl
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Sila stekskyn. Använd aldrig bränd steksky av hälsoskäl (bränt fett omvandlas till transfett som anses cancerframkallande) och för att bränd smak aldrig kan döljas.
    2. Smält smör eller margarin i en kastrull och låt det fräsa en kort stund utan att bränna. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner vetemjöl eller matlagningsmjöl, lite i taget tills jämn och halvflytande smet.
    3. Tillsätt steksky under omrörning, först lite sedan allt större mängd. Späd med vatten. Låt småkoka 5-10 minuter.
    4. Smaka av. Späd med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Passar t.ex. till

Rostbiff - grundrecept oxstek

Rostbiff - grundrecept oxstek

  • 2 h 30 min
  • 2 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Man kan också reda skyn direkt i stekpanna. Då toppreder man, dvs mjöl (matlagningsmjöl) blandas med vatten och rörs ner i skyn. Späd med vatten till önskad smak.

Skysås passar till alla ugnslagade stekar. Tillsätt gärna lite starkvin som smaksättare.

Steksky skall inte förväxlas med "sky" som i branschsammanhang avser mörk buljong/fond. Se länkar Kockskolan i ingredienslistan.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Sötsur sås

Sötsur sås

25 minEnkelt

0 voting
Fläskfilé i het sås
Om oss