Saftigaste fläsksteken med knaprig svålBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Saftigaste fläsksteken med knaprig svål

  • 0 voting
    0Recension
    • 30 min( + 24 h )

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 kilo

      Skinka, färsk med svål
    •  

      Rosmarin
    •  

      Timjan
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Matfett (matolja)
    • Skysås:
    • 1 dl

      Steksky
    • 2 dl

      Vatten
    • 1.50 tsk

      Arrowrot
    • 2 msk

      Smör
    •  

      Sherry?
    • Tillbehör:
    • 200 gram

      Brysselkål (färsk)
    • 800 gram

      Potatis
    •  

      Äppelmos
  • Gör så här:
    1. Dag 1: Sätt på ugnen.
      Skinka 1-3 kg = 80°C.
      Skinka 5-7 kg = 85-90°C.
      Skinka+ben 10- kg 95-100°C.

    2. Skär svålen i ett fint rutmönster. Finhacka ev. färsk rosmarin och timjan. Gnid in köttet med kryddor (lite matfett först på köttet = fastnar lättare). Lägg skinkan på galler över ugnsplåt. Täck köttet med aluminiumfolie. Sätt in i ugn 12-24 timmar. Klar vid innertemperatur 73-80°C.

    3. Dag 2: Skala och koka potatis.

    4. Ta bort folien. Sätt på grillen. rilla svålen tills den blivit knaprig. a ut köttet och låt det vila en stund.

    5. Koka brysselkål i ca 3 minuter. äll bort vattnet och tillsätt en klick smör.

    6. Skysås: Smält smör i en kastrull. Vispa ner arrowrot eller matlagningsmjöl. Häll på vatten och lite silad skinksky. Låt småkoka i 5-10 minuter.

    7. Späd skyn med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt, peppar och eventuell sherry.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

ALTERNATIV

Senapsgriljera skinka

Senapsgriljera skinka

  • 20 min
  • 6 Ingredienser
  • Medel
Att tänka på när du väljer passande dryck

Fläsk- och korvrätter är ofta salta. Mittdelskött som filé och kotlett utan fettkant eller bakdelskött som skinka och lår är magert kött. Köttet kan vara rimmat, salt från början som för kassler, eller så saltar   LÄS MER
Kockens tips!

Skinka tillagad i ugn under lång tid på låg värme blir saftig. Med ben ännu saftigare. Då förstörs den sällan av "för lång tid" i ugnen. En snabbare variant är att ugnssteka på 175°C i ca 2 tim till innertemperatur 75-80°C. PS: Steken på bilden vägde 5 kg.

Kommentar
Om oss