Pirog - grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Pirog - grundrecept

  • 0 voting
    0Recension
    • 45 min( + 1 h 10 min )

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    12 Stora piroger

    • 6 dl

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg
    • 2 msk

      Matolja
    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 0.50 tsk

      Salt
    • 2.50 dl

      Vatten
  • Gör så här:

    1. Finfördela jästen i en bunke. Häll på ljummet vatten (37ºC) och rör tills jästen löst sig.

    2. Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet. Knåda degen smidig. Täck med duk, låt jäsa 1 timme.

    3. Förbered tillbehör. Välj ett alternativ i högerkolumnen.

    4. Dela degen i 2 delar och kavla ut till 12 rutor som är ca 8x8 cm.

    5. Sätt ugnen på 225ºC.

    6.  Vispa ägg i en kopp med en gaffel.

    7. Lägg på 1-2 msk fyllning på varje ruta. Pensla kanterna med uppvispad ägg. Vik ihop & tryck till kanterna med en gaffel. Lägg bakplåtspapper på ungsplåtar. Pensla med ägg. Låt jäsa 15 minuter.

    8. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter till fin yta. Pirog kan serveras varm eller kall, med sallad e.d.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Fyllningar till pirog

Ansjovis & äggfyllning till bl.a. pirog

Ansjovis & äggfyllning till bl.a. pirog

  • 25 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Köttfärsfyllning till bl.a. pirog

Köttfärsfyllning till bl.a. pirog

  • 15 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Köttfyllning till bl.a. pirog

Köttfyllning till bl.a. pirog

  • 20 min
  • 6 Ingredienser
  • Enkelt
Laxfyllning till bl.a. pirog

Laxfyllning till bl.a. pirog

  • 15 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Skaldjursstuvning - räkstuvning

Skaldjursstuvning - räkstuvning

  • 15 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Ansjovis & äggfyllning till bl.a. pirog

Ansjovis & äggfyllning till bl.a. pirog

  • 25 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Köttfärsfyllning till bl.a. pirog

Köttfärsfyllning till bl.a. pirog

  • 15 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Köttfyllning till bl.a. pirog

Köttfyllning till bl.a. pirog

  • 20 min
  • 6 Ingredienser
  • Enkelt
Laxfyllning till bl.a. pirog

Laxfyllning till bl.a. pirog

  • 15 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Skaldjursstuvning - räkstuvning

Skaldjursstuvning - räkstuvning

  • 15 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Piroger har sitt ursprung i Östeuropa. De kan göras på många sätt med olika degar - osötad jäsdeg, pajdeg, smördeg, filodeg, sconesdeg m.fl. och fyllas efter tycke och smak. Bra till lunch, utflykt, smörgåsbord, eller till soppa.

Tips: Frys in piroger. Bra snabbmat.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Baconfyllning till bl.a. pirog
Om oss