Hel kalkon i ugnBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Hel kalkon i ugn

  • 1 voting
    1Recension
    • 3 h

    • 11 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    6 Antal portioner

    • 4 kilo

      Kalkon
    •  

      Salt & peppar
    •  

      Hushållssnöre
    •  

      Matfett till stekning
    • 3-5 kg (6-10 port):
    •  

      180°> 1-1,5 tim eller
    •  

      160°> 2-3 tim eller
    •  

      200°>1 tim+150° 1,5 tim
    • 5-8 kg (10-16 port):
    •  

      180°> 1,5-2,5 tim eller
    •  

      160°> 3-4 tim eller
    •  

      200°>1,5 tim+150° 2 tim
    •  

      Innertemperatur ca 80°
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på önskat gradtal. Skölj fågeln ut- och invändigt, torka av den. Salta och peppra den inuti och utanpå. Fyll med ev. fyllning, men inte för hårt. Lägg den på en ugnsfast plåt och bind ihop den.
       
    2. Sätt in i ugn. Pensa kalkonen då och då med smält matfett. Tag ut kalkonen efter cirka en timme och täck med folie för att bevara den saftig.
       
    3. Tag av folien cirka en halvtimme innan kalkonen är klar, för att få en knaprig yta. Kalkonen är klar när innertemperaturen är cirka 80°C. Pröva om kalkonen är klar genom att skära ett snitt i lårvecket. När klar köttsaft rinner ut är kalkonen färdig.
       
    4. Låt kalkonen vila övertäckt 30 minuter utanför ugnen. Häll gärna av skyn och red den till en god sås.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Passar till

Amerikansk stuffing till kalkon

Amerikansk stuffing till kalkon

  • 1 h 15 min
  • 8 Ingredienser
  • Enkelt
Tranbärssylt

Tranbärssylt

  • 30 min
  • 6 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Kraftfulla fågelrätter är ofta smakrika. Anka, gås, vildfågel är i sig smakrika, men oftasts är det tillbehören som har många olika smaker. Smakvariationen är stor, varför dessa rätter kräver lite extra engagemang och smakanalys  LÄS MER
Kockens tips!

Lägre stektemperatur ger saftigare kött, men längre stektid. Hög+låg temperatur ger knaprig yta och saftigt kött. Köttrester kan användas till smörgåsar, i sallader, soppor och pajer.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Lax i ugn

Lax i ugn

35 minMedel

Om oss