3 h( + 2 h )
10 Ingredienser
Medel
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
12 Antal portioner
3 kilo
Skinka (benfri, rimmad)1 styck
Gul lök1 blad
Lagerblad12 styck
Kryddpepparkorn1 styck
Ägg (gula)1.50 dl
Senap0.50 msk
Sirap3 tsk
Potatismjöl3 msk
StröbrödKryddnejlika
KOCK: PiaPia
Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu
JÄMFÖR
Se till att temotern sticks in mitt i köttet och helst så långt in som möjligt. Annars risk för fel temperaturangivelse.
Innertemperaturen bör aldrig överstiga 73°C för då blir skinkan väl torr. Låt därför inte skinkan ligga kvar i spadet.
Vi rekommenderar att ta ur skinkan vid 67°C och packa in den i aluminiumfolie. Behåll stektermometern kvar i skinkan för kontroll. Alternativt koka till cirka 70°C och låt den svalna utan folie.
Kortare koktid (lägre innertemperatur) minskar vätskeförlusten vilket ger saftigare skinka. En skinka som kokats till 73°C tappar 30-35% av sin vikt delvis beroende hur vattning den är från början, medan en som tas ut runt 67°C tappar klart mindre. Svål och fett svarar för ca 10%, så tillagat rent kött utgör 55-65% av ursprungsvikten.
Skinka brukar användas flera dagar i rad, t.ex. i juletid. Får den då stå framme lång tid försämras hållbarheten. Det kan då vara bättre att köpa två mindre skinkor.
Spar skinkspadet till dopp i grytan. Sätt kallt. Här gäller motsvarande regel vid användning flera dagar, dvs ta bara fram den mängd som går åt konsumtionsdagen.
Färdig julskinka
Skinka säljs färdigkokt till jul vilket underlättar i julruschen. Enligt Testfakta 2009 varierar de olika märkena ganska stort med avseende på pris, vattenhalt och salt. Vattenhalt varierade mellan 57 och 71%! Alla hade höga salthalter (1,8-3,3%) vilket inte är bra, i synnerhet som många andra julrätter är salta. Genererellt äter vi för mycket salt och då i synnerhet till jul. Prisskillanden är också stor, även hänsynstaget till olika vattenmängd, dyraste skinkan mer än dubbelt så dyr mot den billigaste.
Bäst är dock att koka sin egen skinka, då får man också skinkspad till Dopp i grytan. Att koka skinka är något av det enklaste man kan göra och gott luktar det. Det viktiga är att hålla koll på innertemperaturen. Grilljera måste man göra ändå. Inte alltid, men oftast är det även ett billigare alternativ.