Griljerad kokt skinkaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Griljerad kokt skinka

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    10 Antal portioner

    • 3 kilo

      Skinka (benfri, rimmad)
    • 1 styck

      Gul lök
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 12 styck

      Kryddpepparkorn
    • Griljering:
    • 1 styck

      Ägg (gula)
    • 1.50 dl

      Senap
    • 0.50 msk

      Sirap
    • 3 tsk

      Potatismjöl
    • 3 msk

      Ströbröd
    •  

      Kryddnejlika
  • Gör så här:
    1. Hemrimmad skinka blötlägges 2-3 timmar. Köpt rimmad skinka tas ur plastförpack­ning och spolas i kallt vatten. Låt nät sitta kvar. Skala och skär löken i bitar.

    2. Lägg skinkan i gryta och fyll på vatten, så att det täcker skinkan. Låt koka upp. Skumma av (ta bort skum med sked).

    3. Tillsätt lök, lagerblad och pepparkorn. Låt sjuda på svag värme under lock till innertemperatur 67-73°C. Beräkna 45-60 minuters koktid per kg skinka. Tag upp skinkan ur spadet och låt den svalna. Ta bort nätet.

    4. Griljera
      Sätt ugnen på 225°C.

    5. Skär bort svålen, men behåll fettet. Lägg skinkan i en långpanna. Klappa fettytan med en handuk så fäster griljeringen. 

    6. Rör ihop äggula, sirap, senap och potatismjöl. Låt den stå en stund för att tjockna lite. Stryk smeten på skinkan och strö över ströbröd.

    7. Sätt in i ugn tills den har fått gyllenbrun färg (10-15 minuter).

    8. Skär ett rutmönster och dekorera med kryddnejlikor (till jul).

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

JÄMFÖR

Dopp i grytan

Dopp i grytan

  • 12 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Fläskkött är ganska ofta salt i sig t.ex. kassler eller rimmat fläsk, eller så saltas köttet rikligt vid tillagning. Klassisk salt rätt är stekt fläsk med löksås. Grillade rätter är ofta salta och fet, kraftfull mat kräv  LÄS MER
Kockens tips!

Innertemperaturen bör aldrig överstiga 73°C för då blir skinkan väl torr. Låt därför inte skinkan ligga kvar i spadet.

Vi rekommenderar att ta ur skinkan vid 67°C och packa in den i aluminiumfolie. Behåll stektermometern kvar i skinkan för kontroll. Alternativt koka till cirka 70°C och låt den svalna utan folie.

Kortare koktid (lägre innertemperatur) minskar vätskeförlusten, vilket ger saftigare skinka. En skinka som kokats till 73°C tappar cirka 35% av sin vikt, medan en som tas ut runt 67°C tappar mindre än 30%. Svål och fett svarar för cirka 7-10%, så tillagat rent kött utgör 55-65% av ursprungsvikten. 

Skinka brukar användas flera dagar i rad, t.ex. i juletid. Får den då stå framme lång tid försämras hållbarheten. Det kan då vara bättre att köpa två mindre skinkor.

Spar skink­spadet till dopp i grytan. Sätt kallt. Här gäller motsvarande regel vid användning flera dagar, dvs ta bara fram den mängd som går åt konsumtionsdagen.

Kommentar
Om oss