2 h
10 Ingredienser
Medel
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
10 Antal portioner
3 kilo
Skinka (benfri, rimmad)1 styck
Gul lök1 blad
Lagerblad12 styck
Kryddpepparkorn1 styck
Ägg (gula)1.50 dl
Senap0.50 msk
Sirap3 tsk
Potatismjöl3 msk
StröbrödKryddnejlika
KOCK: PiaPia
Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu
JÄMFÖR
Innertemperaturen bör aldrig överstiga 73°C för då blir skinkan väl torr. Låt därför inte skinkan ligga kvar i spadet.
Vi rekommenderar att ta ur skinkan vid 67°C och packa in den i aluminiumfolie. Behåll stektermometern kvar i skinkan för kontroll. Alternativt koka till cirka 70°C och låt den svalna utan folie.
Kortare koktid (lägre innertemperatur) minskar vätskeförlusten, vilket ger saftigare skinka. En skinka som kokats till 73°C tappar cirka 35% av sin vikt, medan en som tas ut runt 67°C tappar mindre än 30%. Svål och fett svarar för cirka 7-10%, så tillagat rent kött utgör 55-65% av ursprungsvikten.
Skinka brukar användas flera dagar i rad, t.ex. i juletid. Får den då stå framme lång tid försämras hållbarheten. Det kan då vara bättre att köpa två mindre skinkor.
Spar skinkspadet till dopp i grytan. Sätt kallt. Här gäller motsvarande regel vid användning flera dagar, dvs ta bara fram den mängd som går åt konsumtionsdagen.