Boeuf bourguignon - burgundisk köttgrytaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h 30 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Grytbitar (oxe)
    •  

      t.ex. högrev, nötbog
    • 125 gram

      Sidfläsk (färsk)
    • 150 gram

      Champinjoner (färska)
    • 18 styck

      Pärllök
    • 3 dl

      Rödvin (Bourgogne)
    • 3 msk

      Konjak/brandy
    • 4 kvist

      Timjan (färsk)
    • 1 msk

      Citronjuice
    •  

      Matfett till stekning
    • 2 tsk

      Arrowrot
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 1 styck

      Baguette
  • Gör så här:
    1. Förbered: Skala lök (skiva om stor lök).
      Skär fläsket i strimlor och köttet i bitar.

    2. Bryn: Hetta upp en stor gryta och bryn fläskstrimlorna på medelhög värme tills de fått färg, eventuellt med lite matolja.

      Tag ur fläsket och tillsätt lite matfett. Fräs lök på medelvärme tills den fått lite färg. Lägg åt sidan.

      Höj till högsta värme och stek köttbitarna hastigt runt om till fin stekyta.
      Salta och peppra. 

    3. Gryta: Tag ur köttet och häll konjak och vin i grytan. Låt koka i några minuter.
      Sänk till medellåg värme och lägg i köttet. Låt sjuda i cirka 1 timme.

    4. Svamp: Dela större svamp i mindre bitar. Bryn svamp i matfett på medelhög värme. 

    5. Provsmaka köttet att det nästan är klart.
      Tillsätt fläsk, lök, svamp och timjan.
      Låt sjuda i ytterligare 20 min, eller mer. Smaka av med citronjuice och lyft ur ingredienserna när köttet är mört.

    6. Sky: Koka upp köttspadet, sänk sedan till medellåg värme och rör ut arrowrot i lite vatten, som hälls i grytan under omröring i cirka 2 minuter tills såsen tjocknar.
      Lägg tillbaka alla ingredienser. Värm upp.
      Smaka av med kryddor. 

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

ALT. TILLBEHÖR

Bulgur eller couscous till maten

Bulgur eller couscous till maten

  • 20 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Kokt potatis - grundrecept

Kokt potatis - grundrecept

  • 30 min
  • 2 Ingredienser
  • Enkelt
Kokt ris - grundrecept

Kokt ris - grundrecept

  • 20 min
  • 7 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

Punkt 1-4 kan tillagas i förväg. Boef bourguignon kan lagas på många sätt. Detta recept är franskt. Timjan, persilja, och lagerblad samt vitlök är vanliga ingredienser. Tomatpuré och olika rotfrukter likaså. Praktisk grytmat som tål uppvärmning nästföljande dag.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

2 h 30 minMedel

0 voting
Enkel burgundisk köttgryta
Om oss