20 min
4 Ingredienser
Enkelt
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
3 dl
Långkornigt ris1 tsk
SaltSmör
Ger ca 3 dl/port.
Koksätt och koktider varierar med rissort.
Se därför alltid på förpackning.
Koka i dubbla mängden vatten
Koka upp dubbla mängden vatten. Salta lätt. Tillsätt ris och låt koka 10-40 min under lock på medellåg värme. Passa att riset inte bränns vid. Tillsätt vid behov extra vatten.
Koka i mycket vatten (=undvika vidbränning)
Koka upp rikligt med vatten. Salta 1 tsk/liter.
Tillsätt ris och låt koka 10-40 min enl. förpackn.
Häll av kokvattnet i ett såll. Häll tillbaka i grytan och låt ånga av.
Snabbris
Snabbris kokas ca 5 min.
En klick smör i det kokta riset gör riset glansigt, smakrikt och mindre klibbigt.
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu
Specialbehandlat ris och basmatiris blir torrt och klibbfritt. Fleratalet andra långkorninga rissorter blir (lätt) klibbiga och passar därför bättre till risotto och asiatiska rätter. Klibbighet kan avhjälpas med en klick smör.