Skånsk brunkål av vitkålBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Skånsk brunkål av vitkål

  • 1 voting
    1Recension
    • 1 h 25 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1 kilo

      Vitkål
    • 1 dl

      Sirap (ljus)
    • 2 msk

      Soja
    • 2 msk

      Ättikssprit (12%)
    • 5 dl

      Vatten
    • 1 msk

      Kycklingfond (konc)
    •  

      el. skinkspad
    •  

      Matfett till stekning
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    •  

      Äpple (syrligt)
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 200ºC.
       
    2. Skär bort kålens grova rotstock. Strima kålen t.ex. med osthyvel. Bryn kålen i matfettet i en gryta på medelvärme.
       
    3. Lägg över kålen i en ugnsfast form och ringla över sirap, soja och ättikssprit. Tillsätt vatten+fond eller skinkspad. Salta och peppra lätt.
       
    4. Ställ in formen i ugnen i 45-60 minuter.
      Rör om några gånger under tiden. Späd eventuellt med mer vätska.
       
    5. Garnera eller servera med äpple. Använd gärna en matring för fin form.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Passar till

Griljerad kokt julskinka utan ben

Griljerad kokt julskinka utan ben

  • 3 h
  • 12 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

Brunkål passar bl.a. till skinka, revbensspjäll eller fläskkorv. Brunkål, på gammeldags skånskt maner, görs på strimlad vitkål enligt detta recept. Det finns dock en variant av bladkål som har brunaktiga blad och benämns brunkål.

Kommentar
Liknande recept
Om oss