Saffransrisotto med svampBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Saffransrisotto med svamp

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 3 styck

      Schalottenlök
    • 2 klyfta

      Vitlök
    • 3 dl

      Arborioris
    • 2 dl

      Vitt vin (torrt)
    • 3 dl

      Vatten
    • 3 msk

      Svampfond (konc)
    • 0.50 gram

      Saffran
    • 200 gram

      Hårdost (lagrad)
    • 0.50 liter

      Svamp (färsk)
    •  

      t.ex. kantareller
    •  

      Smör
    •  

      Salt & svartpeppar
    •  

      Gräslök till garnering
  • Gör så här:
    1. Förbered: Skala och finhacka lök, vitlök.
      Rensa svamp. Riv hårdost. Hacka gräslök.

    2. Lök: Stek lök och vitlök i matfett på medel­värme ett par minuter i en stekkastrull. Tillsätt riset och stek ytterligare några minuter.

    3. Risotto: Häll på lite vin och låt det koka in.
      Blanda fond och vatten och tillsätt en skvätt och låt koka in. Tillsätt saffran. Tillsätt mer vin och fond/vatten efterhand. Låt aldrig riset koka torrt och bli bränt, utan tillsätt mer vätska. Tid ca 30 minuter.

      När riset är klart, ta av kastrullen från plattan och rör ner en klick smör och riven hårdost. Smaka av med salt och peppar.

    4. Stek svamp under tiden i en panna på medelhög värme, först några minuter utan fett tills vätskan försvunnit, sedan i smör några minuter tills svampen fått färg. Salta och peppra lätt.

    5. Lägg upp och garnera med hackad gräslök.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Mexikansk mat är vanligen starkt kryddad med chili e.d. samt smakrika, men svenska varianter är som regel mildare, varför de ofta snarare är smakrika än kryddiga. Gränsen mellan grupperna är diffus och beroende av den personliga kryddningen.  LÄS MER
Kockens tips!

Vin kan erättas med vatten.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Saffransrisotto

Saffransrisotto

40 minEnkelt

Om oss