Helpocherade ägg (gulan gömd i vita)
- Koka upp vatten (1,5 l), ättika (1 msk) och salt (2 tsk). Vattendjup bör vara cirka 6 cm och kastrullanten inte för hög, en "platå" är lämplig (stekpanna med rak kant).
- Sänk till sjudande vatten. Vattnet får inte koka för då deformeras äggen eller kan spricka. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Håll koppen nära vattenytan. Låt ägget försiktigt glida ner i sjudande vatten. Pochera ett till högst tre ägg i taget.
- Låt ägget sjuda i 3 minuter, tills vitan stelnat och gulan fortfarande är lös. Skaka försiktigt på pannan så att äggen inte fastnar i botten.
- Ta upp äggen med hålslev och lägg i kallt vatten någon minut för att avstanna kokningen. Ta ur och snygga till kanterna med en kniv. Serveras direkt om de skall vara varma. De kan kan varmhållas i varmt, lättsaltat vatten (60°C). Skall de serveras kalla förvaras de i lättsaltat kallt vatten.
Halvpocherade ägg (gulan syns)
- Täck botten på en panna med lite vatten. Tillsätt ättika (1 tsk) och salt (1 krm). Koka upp och sänk till sjudande värme.
- Knäck äggen, ett i taget i en kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i ring/vattnet. Låt sjuda i 5 minuter. Ta bort ringen och ta upp ägget med stekspade.