Egg Benedict - originalBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Egg Benedict - original

  • 0 voting
    0Recension
    • 10 min( + 15 min )

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 styck

      Ägg
    • 4 skiva

      Kassler
    • 4 styck

      English muffins
    •  

      el. småfranska
    • 2 dl

      Hollandaisesås
    • 4 styck

      Sallatsblad
    •  

      Matfett till stekning
    •  

      Svartpeppar (nymald)
  • Gör så här:
    1. Pochera ägg. Äggen kan pocheras ett dygn i förväg. Se detaljerad beskrivning recept Pochera ägg. Länk nedan. Sammanfattning:

      Koka upp vatten (1,5 l), ättika (1 msk) och salt (2 tsk). Tag av från plattan. Knäck ett ägg i taget i en kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i sjudande vatten. Håll koppen nära ytan. Låt ägget sjuda i 3 minuter tills vitan stelnat. Ta upp med hålslev, kyl av i kallt vatten en kort stund.

    2. Bräck (lättstek) kassler i panna.

    3. Lägg ett salladsblad på brödet, lägg på en kasslerskiva och häll på hollandaisesås. Toppa med pocherat ägg och vrid några varm med svartpepparkvarnen över.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Alternativ

Falsk Ägg Bénédictine

Falsk Ägg Bénédictine

  • 15 min
  • 10 Ingredienser
  • Medel
Pocherade ägg, förlorade ägg

Pocherade ägg, förlorade ägg

  • 10 min
  • 6 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

Vad som är originalet är inte helt säkert, men detta recept uppfattar vi som original. Namnet bör vara Benedict inte Bénédictine som vanligen används, oavsett om det syftar på den helige Bénedict eller någon amerikan med detta namn (se nedan). I vart fall är det en klassisk rätt främst i USA ofta serverad som brunch-rätt. Då gärna tillsammans med "little clams" (små musslor) och förstärkt med en eller två Bloody Marys (som återställare efter en "arbetssam" lördagkväll). Gubbamat alltså!

Ingredienserna varierar också. Det är vanligare att man serverar béarnaise till i stället för hollandaise och kokt skinka i stället för kassler. Hursomhelst, de olika varianterna är alla goda.

Det finns många myter om rättens ursprung.

T.ex: Bankmannen LeGrand Benedict klagade 1860 på Manhattan´s ritzy Delmonico´s restaurant, att han var uttråkad på menyn. Kökschefen Charles Ranhofer svarade med att servera denna rätt.

Eller: Wall Street-mäklaren Lemuel Benedict bad 1894 på Waldorf Hotel om toast, bacon, pocherade ägg och en skål hollandaise som botemedel mot en baksmälla. Hotelchefen Oscar Tschirky tillfogade senare receptet till menyn.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Caesardressing original
Om oss