10 min( + 15 min )
8 Ingredienser
Medel
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
4 styck
Ägg4 skiva
Kassler4 styck
English muffinsel. småfranska
2 dl
Hollandaisesås4 styck
SallatsbladMatfett till stekning
Svartpeppar (nymald)
KOCK: PetterPetter
Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu
Alternativ
Vad som är originalet är inte helt säkert, men detta recept uppfattar vi som original. Namnet bör vara Benedict inte Bénédictine som vanligen används, oavsett om det syftar på den helige Bénedict eller någon amerikan med detta namn (se nedan). I vart fall är det en klassisk rätt främst i USA ofta serverad som brunch-rätt. Då gärna tillsammans med "little clams" (små musslor) och förstärkt med en eller två Bloody Marys (som återställare efter en "arbetssam" lördagkväll). Gubbamat alltså!
Ingredienserna varierar också. Det är vanligare att man serverar béarnaise till i stället för hollandaise och kokt skinka i stället för kassler. Hursomhelst, de olika varianterna är alla goda.
Det finns många myter om rättens ursprung.
T.ex: Bankmannen LeGrand Benedict klagade 1860 på Manhattan´s ritzy Delmonico´s restaurant, att han var uttråkad på menyn. Kökschefen Charles Ranhofer svarade med att servera denna rätt.
Eller: Wall Street-mäklaren Lemuel Benedict bad 1894 på Waldorf Hotel om toast, bacon, pocherade ägg och en skål hollandaise som botemedel mot en baksmälla. Hotelchefen Oscar Tschirky tillfogade senare receptet till menyn.