Vinägrett - grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Vinägrett - grundrecept

  • 2 votings
    2Recensioner
    • 5 min

    • 7 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 3 msk

      Matolja
    • 1 msk

      Vinäger
    • 1 krm

      Salt
    • 0.50 krm

      Peppar
    • Tillvalsalternativ:
    •  

      Vitlök ?
    •  

      Senap? (fransk osötad)
    •  

      Kryddor?
  • Gör så här:

    Olja, vinäger, salt och peppar utgör grunden i en vinägrettsås. Därutöver kryddar man efter behag, med färska eller torkade kryddor t.ex. basilika, dragon, kryddblandningar och/eller med osötad senap, vitlök mm.

    Som vinäger kan väljas rödvins-, vitvins- balsam-, äppelcider-, sherry- el. hallonvinäger.
    Som olja kan väljas oliv-, raps-, majs-, druv­kärne- el. solrosolja. 1/3-del olja kan bytas ut mot vatten för att få vinägretten mindre fet.

    1. Smula ev. färska örter med fingrarna.
      Pressa ev. vitlök. Ingår senap, blanda först senapen med kryddor och vinäger.

    2. Skaka samman olja, vinäger och kryddor i en flaska eller i en burk med lock.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Vinägrett(sås) kallas också vinägersås eller dressing. Används till sallad eller för att marinera fisk, kött mm. Det kan vara praktiskt att blanda en större sats med neutral olja och senare tillsätta kryddor vid behov. Hemgjord vinegrett i fin flaska är en trevlig present.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Vinägrett

Vinägrett

5 minEnkelt

0 voting
Lasagne - grundrecept

Lasagne - grundrecept

1 h 25 minMedel

Om oss