VinägrettBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Vinägrett

  • 0 voting
    0Recension
    • 5 min

    • 4 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Antal dl

    • 5 msk

      Matolja
    • 2 msk

      Vinäger
    • 1.50 krm

      Salt
    • 1 krm

      Peppar
  • Gör så här:
    1. Smula ev. färska örter med fingrarna.
      Pressa ev. vitlök. Ingår senap, blanda först senapen med kryddor och vinäger.
       
    2. Skaka samman olja, vinäger och kryddor i en flaska eller i en burk med lock.

    Olja, vinäger, salt och peppar utgör grunden i en vinägrettsås. Därutöver kryddar man efter behag, med färska eller torkade kryddor t.ex. basilika, dragon, kryddblandningar och/eller med osötad senap, vitlök mm.

    Som vinäger kan väljas rödvins-, vitvins- balsam-, äppelcider-, sherry- el. hallonvinäger.
    Som olja kan väljas oliv-, raps-, majs- eller solrosolja. 1/3-del olja kan bytas ut mot vatten för att få vinägretten mindre fet.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

 

Vinägrett(sås) kallas också vinägersås eller dressing. Används till sallad eller för att marinera fisk, kött mm. Det kan vara praktiskt att blanda en större sats med neutral olja och senare tillsätta kryddor vid behov. Tillred hemma och ta med i flaska.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Vinägrett - grundrecept
Om oss