Saffransdoftande skaldjursgryta med lax och rotfrukterBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Saffransdoftande skaldjursgryta med lax och rotfrukter

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 0.50 styck

      Rödlök
    • 3 klyfta

      Vitlök
    • 2 styck

      Morot
    • 2 styck

      Palsternacka
    • 6 styck

      Tomater
    • 2 tsk

      Salt
    • 1 tsk

      Sambal oelekpasta
    • 2 msk

      Olivolja
    • 2 dl

      Vitt vin (torrt)
    • 1 gram

      Saffran
    • 400 gram

      Blåmusslor (färska)
    • 400 gram

      Laxfilé (utan skinn)
    • 100 gram

      Räkor (rensade)
    • 1 dl

      Crème fraiche
  • Gör så här:
    1. Skala lök, vitlök, morot och palsternacka.
      Skär rödlöken i båtar/klyftor. Hacka vitlök.
      Skär morot och palsternacka i stavar.
      Tvätta blåmusslor (se kommentar).

    2. Skär tomaterna i bitar och lägg dem i en matberedare. Tillsätt salt och sambal. Mixa.

    3. Hetta upp olivolja i en stor stekkastrull.
      Fräs lök, vitlök, morötter och palsternackan några sekunder.
      Tillsätt vin, saffran och tomatmixet.
      Låt småkoka 5 min.

    4. Skär laxen i breda skivor.
      Lägg musslor och lax ovanpå grönsakerna.
      Lägg på lock och ångkoka i ca 7 minuter.

    5. Tillsätt räkor och lägg upp.
      Toppa med en klick crème fraiche.

KOCK: AnneAnne

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Skaldjur förekommer ofta som del av en smakrik rätt, eller så är tillbehören smakrika. Smakrikedomen är ofta stor, salt, surt, sött och kryddigt huller om buller. Så snart många smaker finns representerade i maträtten, blir   LÄS MER
Kockens tips!

Färska öppna musslor som inte stänger sig när man knackar på dem kastas. Kokta musslor som inte öppnat sig kastas.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Fisk- och skaldjursgryta
Om oss