Rågknäcke från DalarnaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Rågknäcke från Dalarna

  • 3 votings
    3Recensioner
    • 1 h

    • 7 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    20 Antal kakor

    • 50 gram

      Jäst (färsk)
    • 0.50 liter

      Lättmjölk
    • 6 dl

      Rågmjöl (grovt)
    • 2 dl

      Rågmjöl till utbak
    • 6 dl

      Vetemjöl
    • 2 tsk

      Salt
    • 2 tsk

      Kummin (stött)
  • Gör så här:
    1. Stöt kummin i en mortel.
       
    2. Ljumma mjölken fingervarm (37ºC). Smula gästen i en stor bunke. Häll mjölken i bunken och rör om. Tillsätt mjöl, kummin och salt. Arbeta degen slät och fin.
       
    3. Rulla ut degen på mjölat bord till en längd och dela i portionsbitar. Forma varje bit till en bulle. Lägg över en duk och låt jäsa i 20 minuter.
       
    4. Sätt ugnen på 200ºC.
       
    5. Strö rågmjöl på bakbordet och kavla ut varje bulle, först med en slät kavel, sedan med en kruskavel på båda sidorna. Brödet skall vara ca 20 cm i diameter.
       
    6. Smöra lätt en ugnsplåt eller använd bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 9 minuter, tills brödet fått fin färg.

KOCK: PiaPia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Förvara brödet torrt gärna i en brödburk. Brödet kan med fördel frysas.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Nepalesisk Dal Baath
1 voting
Piroger från Cornwall
Om oss