Rågbröd -grundreceptBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Rågbröd -grundrecept

  • 23 votings
    23Recensioner
    • 2 h

    • 7 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    2 Limpor

    • 50 gram

      Smör el. margarin
    • 5 dl

      Mjölk el. vatten
    • 50 gram

      Jäst (färsk)
    • 2 tsk

      Salt
    • 2 msk

      Sirap
    • 7 dl

      Rågmjöl (grovt)
    • 6 dl

      Vetemjöl
  • Gör så här:
    1. Smält matfett i en kastrull och häll i vatten eller mjölk, till fingervarmt (37ºC).

    2. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt saltet och sirapen. Rör ner vetemjöl och rågmjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö ett tunt lager mjöl över degen och lägg på en bakduk. Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.

    3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda degen tills den släpper arbetsbordet. Forma degen till bullar, kakor, rågbitar eller limpor. Lägg styckena i smörad bakform och lägg över en handduk. Låt jäsa ca 30 minuter.

    4. Sätt ugnen på 200°C.

    5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Flytta upp mitt i ugnen och grädda ytterligare cirka 45 minuter.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

1 sats ger 2 limpor, eller ca 20-25 bullar.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Lasagne - grundrecept

Lasagne - grundrecept

1 h 25 minMedel

0 voting
Aromsmör - grundrecept
Om oss