Pâte brisée - fransk pajdeg med ägg på klassiskt visBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Pâte brisée - fransk pajdeg med ägg på klassiskt vis

  • 3 votings
    3Recensioner
    • 1 h( + 1 h 30 min )

    • 7 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Sats (form 25cm)

    • 3 dl

      Vetemjöl
    • 1 krm

      Salt
    • 125 gram

      Smör
    • 1 styck

      Ägg (gula)
    • 2 msk

      Vatten
    •  

      Plastfilm
    •  

      Pajform (låg kant)
  • Gör så här:
    1. Blanda mjöl och salt på ett bakbord. Gör en ring av mjölet och tillsätt kallt smör i små bitar. Knåda ihop med fingrarna.

    2. Gör en grop i mitten av mjölsmöret och tillsätt äggula och lite vatten. Använd fingertopparna och blanda ut ägg och vatten med mjölet lite i taget. Knåda ihop till en boll och bearbeta degen till en jämn deg.

    3. Lägg degen, inlindad i plastfilm eller i en plastpåse, i kylskåpet i minst 30 minuter, helst i 2 timmar eller över natt.

    4. Smörj en pajform med matfett. Kavla ut en tunn deg (<3mm) och lägg i pajformen. Skär bort kanterna. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.

    5. Förgrädda helst pajdegen 10-15 minuter i ugn på 200°C, vilket ger fastare pajskal.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

ALTERNATIV

Kockens tips!

Äggula gör degen fastare. Gör gärna degen dagen före pajen skall lagas. Det går bra att blanda degen i en bunke.

Låter man deg med form stå i frysen en stund, så sjunker inte kanterna ner vid gräddning.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Sejfilé på norskt vis
Om oss