Pajdeg med socker till efterrättspajerBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Pajdeg med socker till efterrättspajer

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h( + 1 h 30 min )

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Sats (form 25cm)

    • 3 dl

      Vetemjöl
    • 125 gram

      Smör
    • 2 msk

      Strösocker
    • 2 msk

      Vatten
    •  

      Plastfilm
    •  

      Pajform (låg kant)
  • Gör så här:
    1. Häll mjöl och socker i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Fördela fettet i mjölet med fingrarna.

    2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en deg. Platta ut degen en gång och knåda ihop degen till en boll.

    3. Linda in degen i plastfilm (för att inte ta smak av annat i kylskåpet). Lägg i kylskåpet i minst 30 minuter, helst i två timmar eller mer.

    4. Sätt ugnen på 200°C (förgräddning).

    5. Smörj en pajform med matfett. Kavla ut en tunn deg (<3mm). Klä formen med deg. Skär bort kanterna. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.

    6. Pajdegen bör förgräddas i ugn i 10-15 minuter, vilket ger fastare pajskal. Än fastare skal får man om man penslar degen med uppvispat ägg de sista minutrarna. Bra när fyllningen är vattenrik. Man kan också tillsätta äggula i smeten.

    7. Fyll med önskad fyllning. Grädda i 175°C.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Vill man minska på det söta, kan man tillreda utan socker. I stället för socker kan man använda sirap. Havrebotten är ett alternativt pajskal. Minska mängden vetemjöl med 1/3-del och tillsätt lika stor mängd havregryn som mjöl.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Pajdeg

Pajdeg

1 hEnkelt

0 voting
Pajdeg - snabbvarianten
Om oss