Parmainlindad oxfiléBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Parmainlindad oxfilé

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 18 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Oxfilé (hel bit)
    • 16 skiva

      Parmaskinka (rökt)
    • 2 msk

      Gräslök (hackad)
    • 2 msk

      Persilja (finhackad)
    • 1 msk

      Timjan (färsk, hackad)
    • 1 msk

      Rosmarin (färsk, hackad)
    • 0.50 msk

      Koriander (färskhackad)
    • 0.50 msk

      Salvia (färskhackad)
    • Sås:
    • 6 dl

      Rött vin
    • 1.50 msk

      Strösocker
    • 2 stänk

      Matlagningssoja
    • 2 msk

      Kalvfond (konc)
    • 200 gram

      Smör
    •  

      Matlagningsmjöl
    • Tillbehör:
    • 200 gram

      Haricots verts (färska)
    • 0.60 kilo

      Potatis
    •  

      Smör-olivolja till stekning
    •  

      Salt
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 180 grader.
      Putsa köttet rent från hinnor och senor.
      Filén bör vara så jämntjock som möjligt.
      Parmaskivorna bör inte vara alltför tunna.
       
    2. Finhacka kryddorna och blanda dem.
      Rulla köttet i kryddblandningen.
      Linda parmaskinka runt kött med kryddor.
      Bind ihop med hushållssnöre.
       
    3. Lägg köttet på galler och sätt "luftigt" mitt i ugnen i 15 min. Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter, sätt åter i ugnen i 20 minuter, tag ut och låt vila 30 minuter. Skär upp.
       
    4. Sås: Koka ner vinet tills 2/3-delar återstår.
      Tillsätt socker, fond soja och koka ngn min.
      Vispa ner smöret klickvis. Tillsätt lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas.
       
    5. Tärna potatis och knaperstek den i lite smör och matolja. Lättkoka haricot vert.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Alternativ

Koka grönsaker - grundrecept

Koka grönsaker - grundrecept

  • 15 min
  • 4 Ingredienser
  • Enkelt
Oxfilé med bearnaise och stekt svamp

Oxfilé med bearnaise och stekt svamp

  • 50 min
  • 11 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika, vare sig rätten är mager eller kaloririk. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. Sött, surt och salt blandas om vartannat. Såserna är smakrika på olika sätt, liksom tillbehören.  LÄS MER
Kockens tips!

Detta är en perfekt rätt för stora sällskap eftersom köttet kan tillagas i förväg och sedan serveras rumsvarmt, på varm tallrik och med heta tillbehör. OBS! Ställ inte oxfilén kallt, utan låt den stå i rumstemperatur.

Kommentar
Liknande recept
Om oss