PajdegBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Pajdeg

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h( + 1 h )

    • 6 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    1 Sats (form 25cm)

    • 3 dl

      Vetemjöl
    • 1 krm

      Salt
    • 125 gram

      Smör
    • 2.50 msk

      Vatten
    •  

      Plastfilm
    •  

      Pajform (låg kant)
  • Gör så här:
    1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Fördela det i mjölet med fingrarna.

    2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en deg. Platta ut degen en gång och knåda ihop degen till en boll.

    3. Linda in degen i plastfilm (för att den inte skall ta smak av annat i kylskåpet). Lägg i kylskåpet i minst 30 minuter. Helst i två timmar eller mer.

    4. Sätt ugnen på 200°C (förgräddning).

    5. Smörj en pajform med matfett. Kavla ut en tunn deg (<3mm). Klä formen med deg. Skär bort kanterna. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.

    6. Pajdegen bör förgräddas i ugn i 10-15 minuter, vilket ger fastare pajskal. Än fastare skal får man om man penslar degen med uppvispat ägg de sista minutrarna. 

    7. Ta ut skalet och låt det svalna något. Fyll med önskad fyllning. Grädda i 175°C.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

I stället för att kavla ut degen går det att trycka ut degen i formen med fingrarna. Deg som trycks ut i form behöver inte vila. Låt gärna ogräddad deg vila i frysfack en stund, så sjunker inte kanterna ner vid gräddning.

Det finns en snabbvariant, se länk i högerkolumnen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Pajdeg - snabbvarianten
Om oss