Nässelöverbakad laxfiléBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Nässelöverbakad laxfilé

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 600 gram

      Laxfilé (färsk)
    • 1 dl

      Nässlor (förvällda)
    • 3 klyfta

      Vitlök
    • 100 gram

      Pinjenötter
    • 2 dl

      Parmesan (nyriven)
    • 1 styck

      Citron
    • 1 dl

      Olivolja
    •  

      Salt & peppar
    • Tillbehör:
    • 800 gram

      Potatis
    •  

      Mixer, food processor
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 180ºC.
       
    2. Riv parmesan. Skala och hacka vitlök. Riv gult citronskal med ett rivjärn. Skölj nässlorna i kallt vatten. Rensa bort grövre blad och stammar. Grovhacka. 
       
    3. Salta lätt och peppra laxfiléerna. Lägg dem i smord ugnssäker form. Sätt in mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
       
    4. Skala och koka potatis.
       
    5. Fräs i kastrull på medelvärme nässlor, vitlök och citronskal några minuter i lite matolja tills det fått lite färg.
       
    6. Tillsätt resterande matolja, pinjenötter, riven parmesan, samt pressad citronsaft. Mixa allt med en mixerstav eller i en matberedare till puré.
       
    7. Ta ut laxen ur ugnen och lägg på purén.

KOCK: Michael, SpisaMichael, Spisa

Uppdragsgivare:www.menyse.com/action/chefsOfMenysewww.menyse.com/action/chefsOfMenyse

PASSAR TILL

Rostade rotsaker

Rostade rotsaker

  • 30 min
  • 8 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Avgränsningen av milda fiskrätter mot andra smakgrupper är ofta svår. Att rätten är mild innebär inte att den är smaklös. En fisk som t.ex. röding har klar smakkaraktär, men måste ändå anses som mild. Rätterna i denna grupp ligger över genomsnittet för kraftfull mat, men är oftast snarare "medel" än  LÄS MER
Kockens tips!

Späda nässelskott kan ätas råa. Nässlornas näringsinnhåll är stort. Nästan alla viktiga mineraler inklusive järn finns med, liksom vitamin A och C. I brist på nässlor, använd babyspenat.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Hasselsmörbakad laxfilé
0 voting
Enkel laxfilé i hummersåss
Om oss