Minisemla med chokladBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Minisemla med choklad

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 40 min

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    16 Antal minisemlor

    • 25 gram

      Jäst (färsk)
    • 50 gram

      Smör
    • 1.50 dl

      Mjölk
    • 0.50 dl

      Strösocker
    • 1 krm

      Salt
    • 0.50 liter

      Vetemjöl
    • 1 styck

      Ägg
    • Fyllning:
    • 1.50 dl

      Vispgrädde
    • 4 msk

      Chokladsås
    • 200 gram

      Mörk blockchoklad
  • Gör så här:
    1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).

    2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.

    3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i små portionsbitar. Forma bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.

    4. Sätt ugnen på 250°C. 

    5. Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.

    6. Skär (helst kall) blockchoklad tunt med en vass kniv. Skär ut ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och fyll på med lite chokladspån. Vispa grädde och smaksätt med chokladsås. Lägg på grädde och strö över skuren choklad.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

ALTERNATIV

Små semlor

Små semlor

  • 1 h 40 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Små semlor med punschgrädde

Små semlor med punschgrädde

  • 1 h 40 min
  • 13 Ingredienser
  • Medel
Kockens tips!

Många äter semlor som en vanlig bulle till kaffet. Förr brukade man dock äta dem som mellanmål eller efterrätt i en djup tallrik med varm eller kokande mjölk (s.k. "hetvägg"), gärna spetsat med lite salt. I vissa delar av Sverige även med kanel pudrat över semlan.

Kommentar
Liknande recept
Om oss