Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt visBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis

  • 1 voting
    1Recension
    • 4 h

    • 8 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    8 Antal portioner

    • 3 kilo

      Lammstek (med ben)
    •  

      Olivolja
    •  

      Salt & peppar
    • 4 msk

      Timjan (torkad)
    • 200 gram

      Smör
    •  

      Aluminiumfolie
    • Tillbehör:
    • 1.50 kilo

      Potatis
    • 4 styck

      Citron
  • Gör så här:
    1. Förbered: Sätt ugnen på 220°C.
      Olja in steken. Salta, peppra och klappa in rikligt med timjan. 
       
    2. Gratinera: Sätt in steken i ugnen på galler över plåt. Vänd så att den blir fint bränd runt om. Ta ut. Sänk värmen till 160°C.
       
    3. Potatis: Olja in en långpanna.
      Skala potatis och lägg dem i långpannan. Skär citronerna i bitar och pressa saften över potatisen, samt lägg ner bitarna bland potatisen. Lägg smörklickar på potatisen.
       
    4. Ugnslaga: Lägg steken på potatisen.
      Klicka på lite smör. Täck ordentligt med folie, gärna flera lager. Sätt in i ugnens nedre del i 3 timmar, tills steken nått innertemperatur 60°C.
       
    5. Laga under tiden övriga ev. tillbehör.
      Ta ut steken. Låt den vila i 15-30 min.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Tsatsiki

Tsatsiki

  • 10 min
  • 9 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Syrliga lammrätter är mer sällan förekommande. Syrlighet skapas vanligen med citron, men även av annat som t.ex. av ättikssprit i rätten Dillkött av lamm.  LÄS MER
Kockens tips!

Be slaktaren kapa bort den nedersta stumpen på steken (underbenet med hälsenan), så blir steken mer hanterbar. Långpanna/ugnsform bör ha hög kant och vara något längre än steken. "Långstekt" lamm ger mört, saftigt kött.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Sejfilé på norskt vis
0 voting
Lökdolmar på norskt vis
Om oss