Friterade grönsakerBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Friterade grönsaker

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min

    • 15 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    •  

      Frityrolja
    • 4 dl

      Vetemjöl
    • 33 cl

      Lättöl
    •  

      Salt
    • 400 gram

      Grönsaker
    •  

      t.ex.
    •  

      Broccoli (färsk)
    •  

      Aubergine
    •  

      Squash
    •  

      Stjälkselleri
    •  

      Gul lök
    •  

      Blomkål
    •  

      Persilja
    •  

      Sötpotatis
    •  

      Svamp
  • Gör så här:
    1. Värm upp oljan till 190°C. Använd helst en elektrisk fritös. Att värma olja i gryta eller stekpanna är mer riskfullt.

    2. Ansa grönsakerna och skär i bitar. Grönsakerna skall vara väl torkade.

    3. Blanda mjöl och öl till en jämn smet, ungefär som pannkakssmet. Tillsätt salt.
      Sänk ner fritöskorgen i oljan. Doppa grönsakerna i frityrsmeten och lägg ner i oljan. Eller fritera utan smet, t.ex. persilja.

    4. Fritera grönsaker cirka 1 minut och rotfrukter cirka 2 minuter, tills smeten stelnat och fått lite färg. Ta upp med tång eller hålslev.

    5. Låt rinna av på hushållspapper. Salta.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Grönsaker flyter upp när de börjar bli klara. Dock brukar smeten fastna i botten och det är lämpligt att lossa dem med något metall-verktyg. Friterade grönsaker passar utmärkt som drinktilltugg eller som tapas.

Säkerhet
Tänk på att frityroljan är farligt het och kan sprätta. Inga barn i närheten. Använd gärna glasögon av något slag. En elektrisk fritös är bäst, men kräver mycket olja som inte bör sparas (transfett bildas vid fritering). En panna kan fungera men ger mindre skydd om det sprätter. En kastrull är bättre. Låt oljan svalna innan den hälls bort. Hett fett och vatten passar inte ihop och det kan sprätta förfärligt.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Friterade grönsaker
0 voting
Friterade grönsaker
Om oss