Fläsklägg med rotmos, eller surkålBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Fläsklägg med rotmos, eller surkål

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h 30 min

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 2 styck

      Fläsklägg (med ben)
    • 1 st stor

      Gul lök
    • 5 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 4 korn

      Kryddpepparkorn
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 1 tsk

      Timjan (torkad)
    •  

      Salt
    • Rotmos:
    • 0.60 kilo

      Kålrot
    • 1 styck

      Morot
    • 0.20 kilo

      Potatis (mjölig sort)
    •  

      Salt & vitpeppar
    • Tillbehör:
    • 2 dl

      Äppelmos
    • 4 msk

      Senap
  • Gör så här:
    1. Koka upp vatten i en rymlig gryta. Om färsk lägg tillsätts 1,5 tsk salt/liter. Köpt rimmad lägg behöver inte saltas. Hemrimmad bör lakas ur 4 timmar i vatten. Skala och skiva lök.

    2. Lägg köttet i grytan. Tillsätt kryddor och lök. Låt sjuda under lock i 2 timmar, tills köttet lätt kan lossas från benet. Ta av från plattan och låt vila i spadet i 20 minuter. Spar spad.

    3. Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i mindre bitar (ger kort koktid). Lägg det i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka 15 minuter. Skala och skär potatis och lägg i grytan. Låt koka ytterligare 15 minuter.

    4. När rotfrukterna mjuknat, mosa dem med potatisstöt. Späd med lite läggbuljong.
      Smaka av med salt och peppar.

    5. Skär bott svål och och ytligt fett. Lägg upp och servera med äppelmos och senap.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Alternativt tillbehör

Kokt potatis - grundrecept

Kokt potatis - grundrecept

  • 30 min
  • 2 Ingredienser
  • Enkelt
Surkål

Surkål

  • 1 h
  • 6 Ingredienser
  • Avancerat
Att tänka på när du väljer passande dryck

Fläsk- och korvrätter är oftast smakrika. En salt köttbit t.ex. kassler eller rimmad fläsklägg kombineras gärna med smakrika tillbehör som senap, äppelmos o.d. Kött och tillbehör är oftare kraftfulla än magra, men kan vara magert vi  LÄS MER
Kockens tips!

Fläskläggen kan vara färsk, rimmad eller rökt. En korthuggen lägg väger ca 850 gram och ger runt 340 gram färdiglagat kött. Svål och ben utgör mer än hälften av råvikten. Lägg utan fettpartierna är ganska magert kött. Klicka på ingrediensen Fläsklägg för att läsa mer.

Eisbein mit Sauerkraut är fläsklägg på tyskt sätt med surkål och potatis i stället för rotmos.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Fläsklägg med surkål
Om oss