SurkålBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Surkål

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h( + 450 h )

    • 4 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 0.50 kilo

      Vitkål
    • 1.50 msk

      Dofilus
    •  

      Grovt salt
    • Kockskolan:
    •  

      Om kål >
  • Gör så här:
    1. Dela kålhuvudet och skär bort stocken. Finstrimla kålen t.ex. med en osthyvel.

    2. Lägg ett lager kål i en stor rostfri bunke. Strö över lite grovt salt. Stöt med knytnäve eller potatisstöt, tills kålen vattnar sig. Upprepa lager+salt+stöta tills kålen är slut.

    3. Häll dofilus på det översta lagret. Lägg på en tallrik/lock och en tyngd.

    4. Kontrollera efter några timmar att kålen täcks av vätska. Om inte, häll på lättsaltat vatten (1 krm per deciliter vatten). Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor.

    5. Därefter kan kålen förvaras svalt (kylskåp) i 1 månad. För den som inte orkar vänta kan vi meddela att det finns färdiglagad surkål på burk att köpa i handeln.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR TILL

Fläsklägg med rotmos, eller surkål

Fläsklägg med rotmos, eller surkål

  • 2 h 30 min
  • 17 Ingredienser
  • Medel
Surkålsvarianter av burkkål

Surkålsvarianter av burkkål

  • 15 min
  • 13 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Att sura mat är ett gammalt sätt att konservera mat. Att sura kål kan ske på olika sätt. Klassiskt suras kål med saltvatten, men det är numera enklare att även tillsätta någon surad mjölkprodukt t.ex. filmjölk. Bäst surar man kål på hösten, då kålen är som bäst.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Fläsklägg med surkål
Om oss