Citron- och vallmokaka

Citron- och vallmokaka

  • 0 voting
    0Recension
    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    2 Antal kakor

    • 4 styck

      Ägg
    • 190 gram

      Strösocker
    • 1 msk

      Honung
    • 1 dl

      Standardmjölk
    • 0.50 dl

      Rapsolja (blommig)
    • 170 gram

      Vetemjöl
    • 7 gram

      Bakpulver
    • 3 msk

      Vallmofrö (blå)
    • 1 styck

      Skal av citron
    • 2 styck

      Citron
    • 75 gram

      Smör
    • 2 styck

      Sockerkaksform
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 170-180°C. Smöra och bröa sockerkaksform om det behövs. Det går självklart att baka i mindre valfri form men då får man baka kakan kortare tid i ugnen.
    2. Vispa ägg och strösocker till vitt skum. Tillsätt mjölk och rapsolja. Vispa ytterligare någon minut. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Blanda slätt. Häll i sockerkaksformar. Baka i ugnen 20-30 minuter.
    3. Citronkräm: Blanda ägg, strösocker, skalet och saften från citron i en kastrull. Låt koka upp. Låt det därefter sjuda i några minuter under omrörning.
    4. Tillsätt sedan smör. Rör slätt. Häll över i en kall bunke. Låt svalna i kyl. Efter ett tag i kylen får krämen en tjock och krämig konsistens.
    5. Servera kakan med citronkrämen.

KOCK: KocklandslagetKocklandslaget

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Blommig och fruktig smak som förstärks av rapsoljan. Fint tugg och knaprigt med vallmofrön.

Receptet är skapat av Patrik Fredriksson från Kocklandslaget.

Det är viktigt att arbeta med gramvikter när man bakar, annars kan det bli tokigt och bakningen blir ett misslyckande. Mjöl kan variera mycket i vikt beroende på hur det packats i transport och hantering, vikt är därför avgörande för ett bra resultat vid all bakning.
Kommentar
Liknande recept
1 voting
Citron- & limesill

Citron- & limesill

20 minEnkelt

Om oss