Chokladtårta med ingefäraBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Chokladtårta med ingefära

  • 0 voting
    0Recension
    • 45 min

    • 15 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    16 Antal bitar

    • Tårtbotten:
    • 200 gram

      Smör (rumsvarmt)
    • 3 dl

      Muscovadosocker
    • 1 dl

      Sirap (ljus)
    • 4 styck

      Ägg
    • 5 dl

      Vetemjöl
    • 1.50 dl

      Kakaopulver (ej sötad)
    • 3 tsk

      Bakpulver
    • 2 tsk

      Ingefära (mald)
    • 2 tsk

      Vaniljsocker
    • 1 krm

      Salt
    • 3 dl

      Vispgrädde
    • 200 gram

      Mörk choklad (70%)
    • 3 styck

      Springform (22-24 cm)
    •  

      Smör till form
    • Fyllning:
    •  

      Ätbara blommor
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 180ºC.
      Vispa smör, socker och sirap krämigt med en elvisp. Separera äggulor från vitan och rör ner gulorna i smeten.
       
    2. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, ingefära, vaniljsocker och salt. Vänd ner detta och grädden i smeten.
       
    3. Smält choklad i vattenbad (se kommentar) och vänd ner i smeten.
       
    4. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner detta försiktigt i smeten.
       
    5. Smöra springformar.
      Fördela smeten i formarna.
      Sätt in i ugnen i max 15 minuter.
      Låt svalna.
       
    6. Fyllning: Koka upp grädden.
      Dra åt sidan och låt svalna något.
       
    7. Lägg i choklad och smör. Låt chokladen smälta. Rör om tills krämig konsistens.
       
    8. Fördela lite fyllningen mellan tårtbottnar.
      Smeta ut även fyllning även på toppen.
       
    9. Garnera gärna tårtan med plastblommor eller ätbara blommor (dock ej riktiga vitsippor för de är giftiga).

KOCK: AnneAnne

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Choklad får inte koka för då blir den grynig. Vattenbad förhindrar detta. Koka upp vatten i en större kastrull och sätt ner en mindre i vattnet. Smält chokladen i den lilla kastrullen.

Springform = form med löstagbar botten.

Kommentar
Liknande recept
Om oss