Chirashi-zushi - vardagssushiBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Chirashi-zushi - vardagssushi

  • 0 voting
    0Recension
    • 15 min( + 2 h )

    • 13 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1.60 liter

      Färdigkokt sushiris
    • Tokyo style:
    • 1 sats

      Japansk tunn omelett
    • 100 gram

      Tonfiskfilé (färsk)
    • 100 gram

      Laxfilé (färsk)
    • 100 gram

      Räkor (rensade)
    • 50 gram

      Shiitake
    • 0.50 styck

      Gurka
    • 4 styck

      Vårlök
    • 1 st stor

      Avokado
    • Kyoto style:
    • 50 gram

      Sesamfrö
    • 300 gram

      Fisk + skaldjur
    • 300 gram

      Grönsaker
    •  

      Rädisskott
  • Gör så här:
    1. Sushiris: Tillaga ris i god tid enligt grundrecept. Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp.

    2. Allmänt ingredienser: Chirashi kan varieras hur mycket som helst. Välj rå, kokt eller rökt fisk och skaldjur, allehanda grönsaker, färsk eller torkad svamp, färsk eller konserverad frukt. Toppa gärna med japansk tunn omelett och krydda t.ex. med sesamfrön eller tunt skuren nori.

    3. Tokyo style: Laga japansk tunn omelett. Ansa fisk och skaldjur. Skär i bitar. Ansa grönsaker. Skär i skivor. Lägg ris i skål(-ar). Täck med omelettark. Lägg tillbehören ovanpå.

    4. Kyoto style: Blanda in sesamfrön i riset.
      Finskär ingredienser och blanda in i riset.
      Garnera med rädisskott el. andra groddar.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrika råa fiskrätter är bl.a. gravad fisk, sushi och olika sillsallader. Gravad fisk är som regel tydligt salt-söt och sillsallader har ofta bred smakupplevelse. Sushi räknas till denna grupp pga av tillbehören. Soja ger sälta, inlagd ingef&  LÄS MER
Kockens tips!

Till vardags hinner inte den jäktade japanen att tillverka klassisk sushi hemma, utan väljer då en enklare chirashi-zushi. Bor han i Tokyo föredrar han skurna munsbitar ovanpå en bädd av ris, men bor han i Osaka blandar han gärna tillbehören i riset. Chirashi = "strö ut".

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Chirashi-zushi

Chirashi-zushi

15 minMedel

Om oss