15 min( + 2 h )
13 Ingredienser
Medel
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
1.60 liter
Färdigkokt sushiris1 sats
Japansk tunn omelett100 gram
Tonfiskfilé (färsk)100 gram
Laxfilé (färsk)100 gram
Räkor (rensade)50 gram
Shiitake0.50 styck
Gurka4 styck
Vårlök1 st stor
Avokado50 gram
Sesamfrö300 gram
Fisk + skaldjur300 gram
GrönsakerRädisskott
Sushiris: Tillaga ris i god tid enl. grundrecept.
Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp.
Allmänt ingredienser: Chirashi kan varieras hur mycket som helst. Välj rå, kokt eller rökt fisk och skaldjur, allehanda grönsaker, färsk eller torkad svamp, färsk eller konserverad frukt. Toppa gärna med japansk tunn omelett och krydda t.ex. med sesamfrön eller tunt skuren nori.
Tokyo style: Laga japansk tunn omelett.
Ansa fisk och skaldjur. Skär i bitar.
Ansa grönsaker. Skär i skivor.
Lägg ris i skål(-ar). Täck med omelettark.
Lägg tillbehören ovanpå.
Kyoto style: Blanda in sesamfrön i riset.
Finskär ingredienser och blanda in i riset.
Garnera med rädisskott el. andra groddar.
KOCK: PetterPetter
Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu
Till vardags hinner inte den jäktade japanen att tillverka klassisk sushi hemma, utan väljer då en enklare chirashi-zushi. Bor han i Tokyo föredrar han skurna munsbitar ovanpå en bädd av ris, men bor han i Osaka blandar han gärna tillbehören i riset. Chirashi = "strö ut".