Béchamel - vit grundsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Béchamel - vit grundsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 25 min

    • 7 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 5 dl

      Standardmjölk
    • 1.50 msk

      Smör el. margarin
    • 2.50 msk

      Vetemjöl
    • 2 krm

      Salt
    • 0.50 krm

      Vitpeppar
    •  

      Ger 1,5 dl/portion
    •  

      Redningsmängd mjöl >
  • Gör så här:

    1. Värm eller koka upp mjölk i tjockbottnad kastrull. Vispa mjölken under uppkoket så att det inte kokar över eller bränns vid. Ta av från plattan och låt kokt mjölk svalna något.
    2. Smält matfett (smör eller margarin) i en kastrull. Låt det fräsa kort stund utan att det tar färg. Tag av kastrullen från värmen. Vispa ner vetemjöl lite i taget till lagom tjock smet utan klumpar. Tillsätt 2/3-delar av mjölken, blanda väl.
    3. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på svag värme i 15 minuter. Vispa ofta så att såsen inte bränns vid och späd med resterande mjölk efterhand som såsen tjocknar. Salta och peppra.
    4. För fin sås bör den silas genom silduk.
    5. Skall såsen inte användas direkt täcks ytan av smält smör eller tunt lager vatten. Detta för att såsen inte skall bilda "skinn". Kyl av såsen snabbt och låt stå i kylskåp i avvaktan på uppvrämning.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Alternativ

Béchamel med smak

Béchamel med smak

  • 12 min
  • 16 Ingredienser
  • Enkelt
Velouté - ljus grundsås

Velouté - ljus grundsås

  • 20 min
  • 14 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Vit grundsås kan användas som den är t.ex. till lutfisk, eller i maträtter t.ex. i lasagne och stuvad potatis. Den utgör samtidigt grunden i många såser som smaksätts på olika sätt. För fylligare smak kan viss del av mjölken ersättas med grädde.

Det finns många receptvarianter på béchamel. Origilalet skall bestå av lika viktdelar smör och mjöl som blandas med varm mjölk som sjudes i 15 minuter. Proffsen tillagar enligt ovan, men med dubbla mängden matfett och vetemjöl i form av s.k. roux.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Velouté - ljus grundsås
Om oss