Velouté - ljus grundsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Velouté - ljus grundsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min

    • 10 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • Toppredning:
    • 1.50 msk

      Kalvfond (konc)
    •  

      el. annan ljus fond
    • 5 dl

      Vatten
    •  

      el. ljus buljong/fond
    • 2.50 msk

      Vetemjöl
    •  

      el. matlagningsmjöl
    •  

      Salt & vitpeppar
    • Bottenredning:
    •  

      Enligt ovan plus..
    • 1.50 msk

      Smör el. margarin
    •  

      Redningsmängd mjöl >
  • Gör så här:

    Toppredning

    1. Vispa ner lite vetemjöl i taget i dubbla mängden kallt vatten eller kall buljong till jämn smet utan klumpar. Matlagningsmjöl rörs ihop med lika mängd vatten.  
    2. Blanda redningen noga med resterande vatten+fond eller buljong. Låt såsen småkoka i 10 minuter. Vispa då och då så att den inte bränns vid. Smaka av med salt och peppar.

    Bottenredning

    1. Smält matfett (smör eller margarin) i en kastrull och låt det fräsa en kort stund utan att bränna. Tag av kastrullen från värmen. Vispa kraftfullt ner vetemjöl eller matlagningsmjöl försiktigt, tills lagom tjock smet.
    2. Sätt tillbaka kastrullen på värmen. Fortsätt vispa och tillsätt vatten+fond eller buljong. Blanda noga. Låt såsen småkoka i 10 minuter. Rör om då och då så att såsen inte bränns vid. Smaka av med salt och peppar.

    När såsen är klar bör den silas över till en annan kastrull för att få den riktigt slät och fin. Därefter smaksätts grundsåsen med vad som gäller för aktuellt såsalternativ.

    Skall såsen användas vid ett senare tillfälle hälls den i ett förvaringskärl och ytan täcks med ett tunnt lager smält matfett för att den inte skall "skinna sig". Kyl av såsen hastigt oc ställ kallt tills den skall användas.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Jämför

Béchamel - vit grundsås

Béchamel - vit grundsås

  • 25 min
  • 9 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Ljus buljong/fond kan vara buljong av kalv, lamm, kyckling, fisk eller grönsakser. Det finns motsvarande koncentrerade fonder utom lamm att köpa i handeln, men då använder man kalvfond i stället. Välj fond passande till huvudvaran i receptet.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Béchamel - vit grundsås
Om oss