20 min
10 Ingredienser
Enkelt
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
1.50 msk
Kalvfond (konc)el. annan ljus fond
5 dl
Vattenel. ljus buljong/fond
2.50 msk
Vetemjölel. matlagningsmjöl
Salt & vitpeppar
Enligt ovan plus..
1.50 msk
Smör el. margarinRedningsmängd mjöl >
Toppredning
Bottenredning
När såsen är klar bör den silas över till en annan kastrull för att få den riktigt slät och fin. Därefter smaksätts grundsåsen med vad som gäller för aktuellt såsalternativ.
Skall såsen användas vid ett senare tillfälle hälls den i ett förvaringskärl och ytan täcks med ett tunnt lager smält matfett för att den inte skall "skinna sig". Kyl av såsen hastigt oc ställ kallt tills den skall användas.
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu
Jämför
Ljus buljong/fond kan vara buljong av kalv, lamm, kyckling, fisk eller grönsakser. Det finns motsvarande koncentrerade fonder utom lamm att köpa i handeln, men då använder man kalvfond i stället. Välj fond passande till huvudvaran i receptet.