Brun grundsås / mörk grundsås / avredd skysåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Brun grundsås / mörk grundsås / avredd skysås

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min

    • 10 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • Toppredning:
    • 1.50 msk

      Oxfond (konc.)
    •  

      el. annan mörk fond
    • 5 dl

      Vatten
    •  

      el. mörk buljong/fond
    • 2.50 msk

      Vetemjöl
    •  

      el. matlagningsmjöl
    •  

      Salt & peppar
    • Bottenredning:
    •  

      Enligt ovan plus..
    • 1.50 msk

      Smör el. margarin
    •  

      Redningsmängd mjöl >
  • Gör så här:

    Toppredning

    1. Vispa ner lite vetemjöl i taget i dubbla mängden kallt vatten eller kall buljong till jämn smet utan klumpar. Matlagningsmjöl rörs ihop med lika mängd vatten.  
    2. Blanda redningen noga med resterande vatten+fond eller buljong. Låt såsen småkoka i 10 minuter. Rör om då och då så att såsen inte bränsvid. Smaka av med salt och peppar.

    Bottenredning

    1. Smält matfett (smör eller margarin) i en kastrull och låt det fräsa en kort stund tills lätt ljusbrunt (brynt) utan att bränna. Tag av kastrullen från värmen. Vispa ner vetemjöl kraftfullt eller matlagningsmjöl försiktigt, tills lagom tjock smet.
    2. Sätt tillbaka kastrullen på värmen. Fortsätt vispa och tillsätt vatten+fond eller buljong. Blanda noga. Låt såsen småkoka 10 minuter. Rör om då och då så att såsen inte bränns vid. Smaka av med salt och peppar.

    När såsen är klar bör den silas över till en annan kastrull för att få den riktigt slät och fin. Därefter smaksätts grundsåsen med vad som gäller för aktuellt såsalternativ. Tillsätter man (röd-)vin klarnar såsen, blir blank.

    Skall såsen användas vid ett senare tillfälle hälls den i ett förvaringskärl och ytan täcks med ett tunt lager smält matfett för att den inte skall "skinna sig". Kyl av såsen hastigt oc ställ kallt tills den skall användas.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Mörk buljong/fond kan vara av nötdjur (oxfond) eller vilt (viltfond). Viltfond har kraftfullare smak. Välj fond passande till huvudvaran i receptet.

Mörk, brun och skysås är namn på samma sorts sås. Med "sky" avser proffsen buljong/fond, vanligtvis mörk sådan. Sky skall inte förväxlas med steksky som vi får i pannan när vi steker mat.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Velouté - ljus grundsås
0 voting
Béchamel - vit grundsås
Om oss