20 min
10 Ingredienser
Enkelt
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
1.50 msk
Oxfond (konc.)el. annan mörk fond
5 dl
Vattenel. mörk buljong/fond
2.50 msk
Vetemjölel. matlagningsmjöl
Salt & peppar
Enligt ovan plus..
1.50 msk
Smör el. margarinRedningsmängd mjöl >
Toppredning
Bottenredning
När såsen är klar bör den silas över till en annan kastrull för att få den riktigt slät och fin. Därefter smaksätts grundsåsen med vad som gäller för aktuellt såsalternativ. Tillsätter man (röd-)vin klarnar såsen, blir blank.
Skall såsen användas vid ett senare tillfälle hälls den i ett förvaringskärl och ytan täcks med ett tunt lager smält matfett för att den inte skall "skinna sig". Kyl av såsen hastigt oc ställ kallt tills den skall användas.
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu
Mörk buljong/fond kan vara av nötdjur (oxfond) eller vilt (viltfond). Viltfond har kraftfullare smak. Välj fond passande till huvudvaran i receptet.
Mörk, brun och skysås är namn på samma sorts sås. Med "sky" avser proffsen buljong/fond, vanligtvis mörk sådan. Sky skall inte förväxlas med steksky som vi får i pannan när vi steker mat.