15 min
8 Ingredienser
Medel
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
3 klyfta
Vitlök2 styck
Ägg (gula)2 tsk
Vitvinsvinäger2 krm
Salt1 krm
Vitpeppar (nymald)2 dl
Matolja (neutral, ej oliv)t.ex. raps- el. majsolja
Ger 0.8 dl sås/portion
KOCK: PiaPia
Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu
Aïoli är en vitlökskryddad sås ursprungligen från Provence. I gamla recept stötte man vitlök i en trämortel och tillsatte olivolja droppvis. Numera ingår äggulor och resultatet blir en vitlöksmajonnäs.
Om såsen skurit sig: Lägg en äggula i en ren skål och tillsätt lite i taget av majonnäsen under kraftig omröring. Alla ingredienser och skål skall ha samma temperatur för att såsen inte skall skära sig.
Majonnäs och smaksatt sådan kan blandas i en matmixer och blir då fastare i konsistens pga fettkulorna slås sönder. Olja tillsätts droppvis på samma sätt som ovan.