Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Portioner
2 styck
Ägg (gula)2 tsk
Vitvinsvinägerel. citronjuice
1 tsk
Senap (fransk osötad)3 krm
Salt1 krm
Vitpeppar (nymald)3 dl
Matolja (neutral, ej oliv)t.ex. raps- el. majsolja
Ger 0.8 dl sås/portion
KOCK: PiaPia
Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu
Alternativ
Om såsen skurit sig: Lägg en äggula i en ren skål och tillsätt lite i taget av majonnäsen under kraftig omröring. Alla ingredienser och skål skall ha samma temperatur för att såsen inte skall skära sig.
Majonnäs kan blandas i en matmixer och blir då fastare i konsistens pga fettkulorna slås sönder. Olja tillsätts droppvis på samma sätt som ovan.
Majonnäs används bl.a. till sallader, soppor, fisk- och kötträtter, företrädesvis kalla och som smörgåsdressing,
Majonnäs är även bas i många andra såser t.ex. remouladesås, rhode isladsås och örtagårdssås. Med vitlök inblandad kallas den för aioli.