Amerikansk stor äppelpajBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Amerikansk stor äppelpaj

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 16 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    12 Antal bitar (12/paj)

    • Deg:
    • 6.50 dl

      Vetemjöl
    • 2 msk

      Vaniljsocker
    • 250 gram

      Smör (kallt)
    • 2 dl

      Vatten till pajdeg
    • Fyllning:
    • 20 styck

      Äpple
    • 4 cm

      Ingefära (färsk)
    • 0.50 dl

      Kanel (mald)
    • 1 tsk

      Muskot (mald)
    • 1 tsk

      Kryddnejlika (mald)
    • 1 dl

      Lönnsirap
    • 1 dl

      Sötmandel
    • 1 dl

      Valnötskärnor
    • 0.50 gram

      Russin
    • 0.50 dl

      Russin (gula)
    • 0.50 dl

      Kokosflingor
    • 1 styck

      Ägg till pensling
  • Gör så här:
    1. Börja med degen. Tärna kallt smör och lägg i matmixer tillsammans med vetemjöl och vaniljsocker. Mixa slätt. Tillsätt vatten och mixa mycket kort, några korta tryck på knappen.
       
    2. Dela degen i två delar varav den ena skall vara lite större än den andra. Lägg in i kylen i minst 30 minuter.
       
    3. Sätt ugnen på 175ºC.
       
    4. Fyllning: Grovhacka mandel och nötter. Kärna ur och klyfta äpplena. Skala och finhacka ingefära. Lägg allt i en stor bunke. Tärna ner smör och tillsätt övriga ingredienser. Blanda noga så att alla kryddor fördelas jämnt runt äpplena.
       
    5. Ta fram en stor pajform med hög kant. Ta ut degen och låt vila i 15 minuter.
       
    6. Kavla ut den mindre degen på mjölat bord tills den är större än formen. Klä formen med degen så att den hänger över kanten. Lägg i äpplena i en stor hög.
       
    7. Kavla ut den andra degen så att den väl täcker äppelhögen. Vik ihop den på mitten till en halvmåne. Skär små snitt längs den raka kanten. Skär även ut små löv i degen. Spara lövbitarna.
       
    8. Lägg degen på halva äppehögen och vik ut degen över den andra halvan. Knip noga ihop degkanterna runt om i ett vågmönster. Lägg på lövbitarna vid sidan om hålen.
       
    9. Vispa upp ägg i en kopp och pensla pajen.
      Sätt in i ugnen i 1 timme. Sänk värmen om skorpan börjar bli väl bränd.

KOCK: AnneAnne

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Passar till

Krämig vaniljsås (efterrättssås)

Krämig vaniljsås (efterrättssås)

  • 25 min
  • 5 Ingredienser
  • Enkelt
Kockens tips!

Klassisk äppelpaj till Halloween i Amerika. Till pajen passar vispad grädde, glass eller vaniljsås. En god cheddarost kan också passa. I Amerika dricker vuxenfolket gärna en torr cider blandat med rom till pajen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Stora pommes

Stora pommes

30 minMedel

Om oss