Valnöts- och mandeltäckt röding med brännvinsrisotto, sticklölk samt vaniljpuréBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Valnöts- och mandeltäckt röding med brännvinsrisotto, sticklölk samt vaniljpuré

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h

    • 18 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 30 gram

      Sötmandel
    • 30 styck

      Valnötskärnor
    • 120 gram

      Philadelphiaost
    • 6 dl

      Vatten
    • 2 msk

      Kycklingfond (konc)
    • 90 gram

      Brännvinsost
    • 1 styck

      Schalottenlök
    • 2.50 dl

      Vitt vin (torrt)
    • 3 dl

      Avorioris
    • 0.50 styck

      Blomkål
    • 1 styck

      Vaniljstång
    • 1 msk

      Fiskfond (konc)
    • 2 dl

      Crème fraiche
    • 600 gram

      Rödingfilé
    • 6 styck

      Sticklök (smålök)
    • 2 msk

      Smör till stekning
    •  

      Salt & peppar
    • Läs om:
    •  

      Hotad fiskart >
  • Gör så här:
    1. Nötost: Skålla och skala mandeln. Hetta upp en stekpanna utan fett på hög värme och rosta nötter och mandel några minuter. Rör om. Grovhacka. Blanda med philadelphiaost.

    2. Ris: Riv ost. Skala och finhacka schalottenlök. Koka upp buljong (vatten+fond).

    3. Hetta upp smör i en stekkastrull på medelhög värme och fräs lök och ris i ett par minuter utan att bränna.

    4. Tillsätt vin och 1/3-del av buljongen. Låt småkoka och tillsätt mer buljong vartefter vätskan kokat in i riset. Vänd avslutningsvis ner riven ost.

    5. Puré: Hacka blomkål. Skär vaniljen på längden. Koka vatten+fond med blomkål. Tillsätt vaniljstången och koka blomkålen mjuk i cirka 5 minuter. Tillsätt crème fraiche. Salta, peppra. Mixa till slät puré.

    6. Sätt ugnen på 80°C.

    7. Röding: Skär fisken i portionsbitar. Salta, peppra. Hetta upp en (teflon-)panna utan fett och halstra fisken hastigt på var sida. Lägg över i en ugnsfast smord form.

    8. Fräs sticklöken i pannan någon minut. Lägg löken på fisken. Sätt in fisken i ugnen i max 15 minuter.

KOCK: Rent-a-ChefRent-a-Chef

Uppdragsgivare:www.rentachef.nuwww.rentachef.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Smakrika fiskrätter har flera tydliga grundsmaker och kan innehålla speciellt smakrika tillbehör vilket ger smakrikedom. Kraftfull blir rätten t.ex. om den består av fet fisk och kaloririka tillbehör. Hasselsmörbakad laxfilé är en ganska kraftfull rätt med sammansatt smakupplevelse och ett typiskt r  LÄS MER
Kockens tips!

Beståndet av storröding i Vättern är svagt och arten är i riskzonen. Kräftbeståndets ökning i sjön kan vara en förklaring.

Kommentar
Om oss