Tournedos RossiniBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Tournedos Rossini

  • 0 voting
    0Recension
    • 45 min

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 4 styck

      Tournedos
    • 4 skiva

      Baguette
    •  

      Smör
    •  

      Hushållssnöre
    •  

      Salt & svartpeppar
    • Sås:
    • 1.50 dl

      Madeira
    • 3 dl

      Vatten
    • 1.50 msk

      Oxfond (konc.)
    • 25 gram

      Smör (kallt)
    • Garnering:
    • 4 skiva

      Gåsleverpaté
    • 8 styck

      Tryffel (skivor)
  • Gör så här:
    1. Kött: Sätt ugnen på 200ºC.
      Skär köttet i tjocka portionsskivor.
      Bind ihop köttet med hushållssnöre.
      Salta och vrid grov svartpeppar över.
      Hetta upp smör i stekpanna på högsta värme. Stek köttet ett par minuter på var sida till fin yta. Sätt i ugn 8-10 minuter.
      Ta ut och låt köttet vila.

    2. Bröd: Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och stek tjocka baguette­skivor gyllenbruna i någon minut. Ta ur.

    3. Sås: Tillsätt madeira, vatten+fond i stek-pannan. Koka ner till halva mängden och tills såsen blivit trögflytande (ca 15 min).
      Vispa ner kallt smör klickvis.

    4. Lägg upp en brödskiva på tallriken och på den tournedon. Lägg gåsleverskiva hastigt i het panna och lägg den sedan på köttet med skivad tryffel. Garnera med sås.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika, vare sig rätten är mager eller kaloririk. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. Sött, surt och salt blandas om vartannat. Såserna är smakrika på olika sätt, liksom tillbehören.  LÄS MER
Kockens tips!

Originalreceptet är med stekt färsk gåslever. Rätten uppkallad efter den matglade italienska tonsättaren Gioacchino Rossini (1792-1868), kanske mest känd för sin opera Barberaren i Sevilla. Tournedos skall vara en skiva 4-5 cm tjock av oxfiléns mittparti.

Bästa oxfilén: För att laga den perfekta oxfilén bl.a. rekommenderat för större sällskap, klicka på receptalternativet "Bästa oxfilé" i högerkolumnen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Tournedos med sparris
Om oss