Surströmmingsfest - checklistaBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Surströmmingsfest - checklista

  • 2 votings
    2Recensioner
    • 15 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • Grundrecept:
    • 1 burk

      Surströmming
    • 800 gram

      Mandelpotatis
    • 1 st stor

      Gul lök
    • Tillval:
    •  

      Rödlök
    •  

      Purjolök
    •  

      Gräddfil/crème fraiche
    •  

      Tomater
    •  

      Dill
    •  

      Lingonsylt
    •  

      Tunnbröd (hårt)
    •  

      Tunnbröd (mjukt)
    •  

      Hårdost (lagrad)
    •  

      Smör
    •  

      Messmör
    •  

      Grädde
  • Gör så här:

    Grundrecept:
    Surströmming tas direkt ur burken och äts med kokt (mandel-)potatis, och hackad lök.

    Tillval:
    Klassiska tillval är olika sorters lök, hackade tomater, dill och gräddfil, eller crème fraiche.
    Tunnbröd, smör och vällagrad ost tillkommer.

    Andra tillbehör kan vara lingonsylt, äppelmos, stekt lök etc efter eget tycke och smak.

    Blana: 3 dl messmör, 0,5 dl grädde och 0.5 tsk kanel, blandat med varandra.

    Rödlöksmarmelad: Skala och skiva tunt 2 rödlökar, fräs dem glansiga i 2 msk smör, tillsätt 0,5 dl rödvinsvinäger och 0,5 dl honung. Öka värmen och låt puttra i 4-5 minuter tills det antagit en tjock marmeladliknande konsistens.
    Receptgivare: Marie Österlund.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

ALTERNATIV

Kokt potatis - grundrecept

Kokt potatis - grundrecept

  • 30 min
  • 2 Ingredienser
  • Enkelt
Surströmmingsklämma

Surströmmingsklämma

  • 25 min
  • 14 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Till gruppen salt rå fisk räknas främst olika sorters inlagd sill. Utmärkande är sältan, men i övrigt är smakrikedomen mycket varierande. Delvis mot våra principer, men av praktiska skäl har vi samlat flertalet inlagda sillsorter här. Inlag  LÄS MER
Kockens tips!

Festplatsen begärd av övriga gäster.

Hagdahl 1897: "Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd såväl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty alla visste hvad syrad fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då haut goût."

Kommentar
Liknande recept
Om oss