15 Ingredienser
Enkelt
Spara
Lägg till i lista
Betygsätt det
Dela
4 Antal portioner
1 burk
Surströmming800 gram
Mandelpotatis1 st stor
Gul lökRödlök
Purjolök
Gräddfil/crème fraiche
Tomater
Dill
Lingonsylt
Tunnbröd (hårt)
Tunnbröd (mjukt)
Hårdost (lagrad)
Smör
Messmör
Grädde
Grundrecept:
Surströmming tas direkt ur burken och äts med kokt (mandel-)potatis, och hackad lök.
Tillval:
Klassiska tillval är olika sorters lök, hackade tomater, dill och gräddfil, eller crème fraiche.
Tunnbröd, smör och vällagrad ost tillkommer.
Andra tillbehör kan vara lingonsylt, äppelmos, stekt lök etc efter eget tycke och smak.
Blana: 3 dl messmör, 0,5 dl grädde och 0.5 tsk kanel, blandat med varandra.
Rödlöksmarmelad: Skala och skiva tunt 2 rödlökar, fräs dem glansiga i 2 msk smör, tillsätt 0,5 dl rödvinsvinäger och 0,5 dl honung. Öka värmen och låt puttra i 4-5 minuter tills det antagit en tjock marmeladliknande konsistens.
Receptgivare: Marie Österlund.
KOCK: SpisaSpisa
Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu
ALTERNATIV
Festplatsen begärd av övriga gäster.
Hagdahl 1897: "Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd såväl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty alla visste hvad syrad fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då haut goût."