Rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svampBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Rostbiff med senapsrostade rotsaker, ansjovis och inlagd svamp

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h 30 min

    • 24 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Portioner

    • 600 gram

      Rostbiff
    • 1 msk

      Smör till stekning
    • 1 msk

      Matolja till stekning
    • Rotfrukter:
    • 2 styck

      Morot
    • 2 styck

      Palsternacka
    • 2 styck

      Gulbeta
    • 0.50 styck

      Rotselleri
    • 2 styck

      Majrova
    • 0.50 dl

      Matolja
    • 2 msk

      Vitvinsvinäger
    • 2 msk

      Honung
    • 2 tsk

      Senapsfrö
    • 1 styck

      Skal från citron
    • 1 knippe

      Bladpersilja
    •  

      Salt & peppar
    • Sås:
    • 2 dl

      Crème fraiche
    • 1 knippe

      Gräslök
    • 2 styck

      Ansjovisfiléer (rensade)
    • Inlagd svamp:
    • 80 gram

      Svamp
    • 2 styck

      Enbär
    • 1 kvist

      Timjan
    • Lag:
    • 1 dl

      Ättika
    • 2 dl

      Strösocker
    • 3 dl

      Vatten
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 100°C.

    2. Salta rostbiff och bryn väl i smör och olja. Sätt i termometer till mitten av köttet. Ställ in i ugn och stek till 57°C innertemperatur. Tag ut och kyl (gör gärna detta dagen innan).

    3. Sätt ugnen på 200°C.

    4. Skala rotsaker och skär i grova bitar. Lägg i ugnsfast form tillsammans med olja, vinäger, senapsfrön och honung. Ställ in i ugnen i cirka 25 minuter. Rör om då och då.

    5. Hacka anjovisfiléer fint. Skär gräslök fint. Blanda med creme fraiche.

    6. Koka upp svamp med enbär, timjan och lagen. Koka i 5 minuter. Låt svalna i lagen.

    7. Skiva rostbiffen tunt.

    8. Blanda rotsakerna med citronskal, och plockad bladpersilja. Lägg på ett fat eller på tallrik. Sedan rostbiff. Ringla över cremen. Avsluta med några svampar.

KOCK: MagnusMagnus

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är oftast smakrika. Dels är köttet smakrikt, dels tillbehören. En klassiker är t.ex. den mustiga köttgrytan Boeuf bourguignon som är full av smaker. Marineringar brukar vara smakrika och vin i rätten gör sitt till smakrikedomen.  LÄS MER
Kockens tips!

Anjovis till kött är en klassisk smaksättare, gott i gräddsås, ett måste i slottstek.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Rostbiff

Rostbiff

1 h 30 minEnkelt

Om oss