Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisottoBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Rosmarinsdoftande lammfilé med syltade kantareller samt västerbottenrisotto

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h 30 min

    • 17 Ingredienser

    • Avancerat

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Lammytterfilé
    • 150 gram

      Kantareller (färska)
    • 1 msk

      Ättika
    • 2 msk

      Strösocker
    • 2 msk

      Vatten
    • 1 tsk

      Rosépeppar (hel)
    • Glasyr:
    • 4 kvist

      Rosmarin (färsk)
    • 2 msk

      Honung
    • 2 msk

      Balsamvinäger
    • Ris:
    • 50 gram

      Smör
    • 2 styck

      Schalottenlök
    • 4 dl

      Avorioris
    • 2 msk

      Kycklingfond (konc)
    • 1 dl

      Vitt vin (torrt)
    • 1 dl

      Vispgrädde
    • 100 gram

      Västerbottenost (31%)
    •  

      Salt & peppar
  • Gör så här:
    1. Förbered: Hacka rosmarin fint, spara topparna till garnering. Riv osten grovt.
      Skala och hacka scharlottenlöken grovt. Sätt ugnen på 150°C.
       
    2. Kantareller: Koka upp vatten och lägg i kantarellerna i 1 minut. Ta ur. Lägg i skål.

      Koka upp ättika, socker och vatten.
      Häll det över de kantarellerna. Rör ner rosépeppar och ställ in blandningen i kylen.
       
    3. Ris: Värm en tjockbottnad kastrull till medelvärme. Smält smör och fräs löken mjuk. Tillsätt riset och fräs det utan att det tar färg i cirka 5 minuter. Rör om.

      Tillsätt vitt vin, fond + hälften av vattnet. Rör om emellanåt. Fyll på med vatten tills riset är lagom mjukt (tar ca 20 min).

      Blanda riset med grädde, riven ost, salt och peppar.
       
    4. Lamm: Värm samtidigt en stekpanna på högsta värme. Stek lammet i lite olja tills den fått fin färg runt om. Lägg upp på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
       
    5. Glasyr: Rör ihop hackad rosmarin, honungen, balsamvinägern.
      Pensla köttet med blandningen.
      Spara hälften till servering.
       
    6. Ugn: När riset är lagom mjukt, ställ lammet i ugnen i 10-12 min.
       
    7. Lägg upp på tallrikar: Forma risotton till ett ägg. Dela lammet i två tre bitar.
      Ringla över resterande honungsblandning. Lägg upp kantarellerna som en liten boll. Garnera med rosmarintopparna.

KOCK: Rent-a-ChefRent-a-Chef

Uppdragsgivare:www.rentachef.nuwww.rentachef.nu

Meny à la Rent a Chef:

Att tänka på när du väljer passande dryck

Lammrätter är vanligtvis smakrika oavsett om de är magra eller kraftfulla rätter. Dels är lammkött ganska smakrikt i sig självt, dels brukar kryddning och tillbehör vara smakrika. Smakrika rätter kräver smakrika drycker.  LÄS MER
Kommentar
Liknande recept
0 voting
Rosmarinsdoftande lammfilé

Rosmarinsdoftande lammfilé

1 h 30 minAvancerat

Om oss