Rosmarinkryddad lammläggBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Rosmarinkryddad lammlägg

  • 0 voting
    0Recension
    • 4 h

    • 19 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 1.50 kilo

      Lammlägg
    •  

      Rosmarin (torkad)
    •  

      Salt & peppar
    • 2 msk

      Smör till stekning
    • 1 styck

      Morot
    • 1 stjälk

      Stjälkselleri
    • 0.50 styck

      Gul lök
    • 2 dl

      Portvin
    • 5 dl

      Vatten
    • Tillbehör:
    • 200 gram

      Brysselkål
    • 1 styck

      Mango
    • 1 styck

      Rödlök
    • 0.50 styck

      Citron
    • 1.50 msk

      Olivolja
    • 0.80 kilo

      Potatis
    • Sås:
    • 2 dl

      Vispgrädde
    • 0.50 dl

      Steksky
    • 1 msk

      Mintgelé
    •  

      Matlagningsmjöl
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 130°C.
       
    2. Klappa in rikligt med salt, peppar och rosmarin på köttet. Skär morot, selleri och lök i mindre bitar.
       
    3. Hetta upp matfett i stekgryta eller panna och bryn köttet runt om. Lägg åt sidan. 
       
    4. Stek grönsakerna några minuter.
       
    5. Lägg tillbaka steken i grytan (eller i folie, se kommentar).Tillsätt portvin och vatten. Sätt in grytan med lock i ugn i 3-4 timmar, till innertemperatur 65°C.
       
    6. Skala och koka potatis.
      Ansa brysselkål.
       
    7. Ta ut köttet och låt det vila. Sila av steksky. Värm upp grädde i kastrull och smaksätt med steksky och gelé. Tillsätt lite matlagningsmjöl för tjockare sås. Låt småkoka några minuter.
       
    8. Koka brysselkål 10 minuter. Skär ner mango i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök. Blanda mango och lök med brysselkål i en bunke. Tillsätt olivolja, citronjuice och salt.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Att tänka på när du väljer passande dryck

Lammrätter är vanligtvis smakrika oavsett om de är magra eller kraftfulla rätter. Dels är lammkött ganska smakrikt i sig självt, dels brukar kryddning och tillbehör vara smakrika. Smakrika rätter kräver smakrika drycker.  LÄS MER
Kockens tips!

Steka i ugn: Lägg ett stort ark aluminiumfolie på en ugnsplåt. Vik upp kanterna runt om. Stek först i panna och lägg sedan över på folien. Tillsätt portvin och vatten. Vik ihop folien om steken. Sätt in i ugnen.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Kokt lammlägg

Kokt lammlägg

1 hEnkelt

Om oss