Pepparrotskött Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Pepparrotskött

  • 0 voting
    0Recension
    • 20 min( + 3 h )

    • 14 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 800 gram

      Nötkött (benfritt)
    •  

      t.ex. högrev, nötbog
    • 1 styck

      Morot
    • 1 styck

      Gul lök
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 8 korn

      Vit- el. svartpeppar
    • 0.50 msk

      Salt
    • Sås:
    • 1.50 msk

      Smör
    • 1.50 msk

      Vetemjöl
    • 4 dl

      Buljong (från grytan)
    • 1 dl

      Grädde
    • 1 msk

      Vinäger
    • Tillbehör:
    • 0.80 kilo

      Potatis
    • 5 cm

      Pepparrot (färsk)
  • Gör så här:
    1. Förbered: Putsa köttet fritt från hinnor.
      Skala och skiva lök och morot.

    2. Gryta: Lägg köttet i en gryta och fyll på med vatten så att det knappt täcker köttet.
      Låt koka upp och skumma av.
       
      Tillsätt kryddor, lök och morot.
      Låt småkoka i cirka 3 timmar, tills köttet är riktigt mört, faller i bitar (jfr kommentar).

    3. Potatis: Skala och koka i lättsaltat vatten. 

    4. Sås: Smält smör i kastrull, vispa ner mjöl.
      Sila buljong från grytan och vispa ned.
      Låt småkoka i 10 minuter.
      Tillsätt grädde efter halva koktiden.
      Smaka av med salt, peppar och vinäger.
      Såsen skall vara syrlig enligt grundrecept.

    5. Servera: Skär köttet i skivor.
      Riv pepparrot och servera vid sidan om.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

PASSAR TILL

Koka grönsaker - grundrecept

Koka grönsaker - grundrecept

  • 15 min
  • 4 Ingredienser
  • Enkelt
Att tänka på när du väljer passande dryck

Oxköttsrätter är ofta kryddiga. Kryddigheten kan bestå av kryddheta tillbehör som pepparrot till Pepparrotskött, svartpepparn i Pepparbiff, eller dijonsenap till Boeuf Lyonnaise.  LÄS MER
Kockens tips!

Koktid för nötkött varierar i olika kokböcker. En vanlig angivelse är att koka det i 1,5-2 timmar och sedan låta det vila i 20 minuter. Det viktiga är att det är ordentligt mört. Kompletterande kryddor kan vara timjan, persiljekvistar, korriander, eller rosmarin.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Pepparrotskött (köttgryta)
Om oss