Oxbuljong (vanlig buljong, mörk köttbuljong)

Oxbuljong (vanlig buljong, mörk köttbuljong)

  • 0 voting
    0Recension
    • 5 h

    • 15 Ingredienser

    • Enkelt

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 3 kilo

      Ben med köttrester (nöt/oxe)
    • 1 styck

      Morot
    • 2 styck

      Purjolök
    • 0.50 styck

      Gul lök
    • 0.50 styck

      Palsternacka
    • 50 gram

      Rotselleri
    • 1 styck

      Kryddnejlika
    • 3 kvist

      Persilja
    • 2 kvist

      Timjan (färsk)
    • 1 blad

      Lagerblad
    • 4 korn

      Vitpeppar (hel)
    • 1 msk

      Salt
    • 3.50 liter

      Vatten
    • 2 liter

      Ger mängd buljong ca
    •  

      Om buljong, fond & sky>
  • Gör så här:
    1. Bryn köttbenen i panna med lite matfett, eller rosta (stek) dem i ugn i 250ºC.

    2. Lägg benen trångt i en kastrull/gryta. Häll på kallt vatten så att det täcker benen. Låt det koka upp långsamt. Skumma noga bort allt under uppkoket.

    3. Skala/ansa under tiden grönsaker och rotfrukter. Skär dem i mindre bitar.

    4. När buljongen är fri från skum, lägg i övriga ingredienser. Sänk till låg värme och låt småkoka i 3-4 timmar.

    5. Ta bort benen och sila vätskan genom duk eller finmaskig sil. Låt buljongen kallna och avlägsna fettkakan som bildas.

    6. Buljongen kan användas till fond, consommé mm. Förvaras kallt eller fryst.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

Kockens tips!

Tillbehör och kryddning kan varieras, lite beroende på vad man har hemma.
Mörk buljong lagas på samma sätt som ljus buljong, förutom att köttbenen bryns först. Buljongen kan frysas.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Mörkt filmjölksbröd

Mörkt filmjölksbröd

1 h 50 minMedel

Om oss