Ölandskroppkakor (med rå potatis)Bild av Martin Hanner, Spisa.nu

Ölandskroppkakor (med rå potatis)

  • 0 voting
    0Recension
    • 1 h

    • 11 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 250 gram

      Potatis (kokt)
    • 750 gram

      Vinterpotatis
    • 2 styck

      Ägg
    • 2 dl

      Vetemjöl
    • 1 tsk

      Salt
    • Fyllning:
    • 175 gram

      Sidfläsk (rimmat)
    • 1 st stor

      Gul lök
    •  

      Kryddpeppar (krossad)
    •  

      el. svartpeppar
    • Tillbehör:
    •  

      Lingonsylt
    •  

      Smör
  • Gör så här:
    1. Skala och koka 1/4-del av potatisen ca 12 min. Fintärna fläsket. Skala, finhacka lök.

    2. Finriv övrig rå potatisen och lägg i en sil.
      Pressa ordentligt saften ur den rivna massan med en träsked e.d. Mosa den kokta potatisen och blanda med den råa. 

    3. Stek fläsket i panna cirka 5 minuter på medelhög värme. Rör om. Sänk värmen och tillsätt lök. Fräs den glansig i cirka 4 minuter. Krydda med peppar.

    4. Vispa ihop ägg, mjöl och salt.
      Blanda smeten med potatismoset.
      Gör en tjock rulle av degen och dela i portionsbitar. Gör en grop i varje bulle och fyll med lökfläsket. Vik ihop och rulla ihop till bullar.

    5. Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta. Lägg i kroppkakorna och låt småkoka tills bullarna flyter upp och sedan i 20 min till.

    6. Smält och skira under tiden smör.
      Servera kroppkakorna med smör och lingon.

KOCK: SpisaSpisa

Uppdragsgivare:www.spisa.nuwww.spisa.nu

PASSAR TILL

Kockens tips!

Ölandskroppkakor lagas mest på rå potatis och blir därför lite grå. Kokning av potatis och fyllning kan göras i förväg. Kroppkakor kan frysas och sedan värmas i kokande saltat vatten. Halverade kroppkakor kan stekas i brynt matfett.

Kommentar
Liknande recept
Om oss