Lussekatter, lussebullarBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Lussekatter, lussebullar

  • 0 voting
    0Recension
    • 2 h

    • 12 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    30 Antal

    • 150 gram

      Smör
    • 5 dl

      Mjölk
    • 50 gram

      Jäst (färsk)
    • 0.50 tsk

      Salt
    • 2 dl

      Strösocker
    • 1 tsk

      Kardemumma (hel)
    • 1 tsk

      Kardemumma (mald)
    • 1 gram

      Saffran
    • 1.50 liter

      Vetemjöl
    • Tillbehör:
    • 1 styck

      Ägg
    •  

      Russin
    •  

      Bakplåtspapper
  • Gör så här:
    1. Smält smör och häll på mjölk. Värm tills fingervarmt (37°C). Rör ut jäst med spad. Tillsätt salt, socker, kardemumma och saffran.

    2. Blanda ner så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper från kanterna. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 50 minuter.

    3. Knåda degen på mjölad bänk. Forma lussekatter, längder eller flätor.

    4. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek i ca 30 minuter.

    5. Sätt ugnen på 250°C (längder 200-225°C).

    6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och tryck i russin. Grädda lussekatter mitt i ugnen i 5-10 minuter. Längder i den nedre delen i 15-20 minuter.

KOCK: SofiaSofia

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Lussekatter härstammar från Tyskland och kallades ursprungligen för djävulskatt. Enligt sägnen berättas att lussekatter formades till solkorset och smaksattes med solgul saffran för att locka tillbaka solen och därmed skrämma bort den ljusskygge Lucifer. Tillsätt gärna lite kesella för saftigare lussekatter.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Extra fina lussebullar

Extra fina lussebullar

1 h 30 minMedel

Om oss