Limepaj med passionerad fruktsåsBild av Martin Hanner, Spisa.nu

Limepaj med passionerad fruktsås

  • 0 voting
    0Recension
    • 40 min( + 6 h 30 min )

    • 10 Ingredienser

    • Medel

  • Spara

  • Lägg till i lista

  • Betygsätt det

  • Dela

  • Ingredienser

    4 Antal portioner

    • 10 styck

      Digestivekex
    • 5 styck

      Ägg (gula)
    • 75 gram

      Smör
    • 400 gram

      Kondenserad mjölk
    • 1 msk

      Strösocker
    • 2 styck

      Lime
    • 1 styck

      Pajform (låg kant)
    • Sås:
    • 8 styck

      Passionsfrukt
    • 2 dl

      Drambuie
    • 5 cl

      Bitter (t.ex. Campari)
  • Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 150 grader.
      Smula kexen och smält smöret.
      Riv limeskal och pressa ut juicen.
       
    2. Blanda kexsmulorna med smör och socker.
      Platta ut degen i botten av  formen.
      Grädda i ugnen 10 min. Tag ut pajbottnen och låt den kallna. Höj sedan ugnstemperaturen till 175 grader.
       
    3. Vispa äggulorna (elvisp) tills de tjocknar.
      Tillsätt mjölk och vispa ytterligare någon minut. Rör ner limeskal och juice och häll den sedan i pajskalet. Grädda 10-15 min tills smeten blivit fast. Låt svalna och ställ den i kylskåp över natten.
       
    4. Ta ut pajen ur kylen 30 min före servering.
      Gröp ur passionsfrukterna med en tesked.
      Lägg fruktköttet i en kastrull, tillsätt alkohol och socker. Koka försiktigt tills såsen fått en tjock och fin konsistens.

KOCK: PetterPetter

Uppdragsgivare:spisa.nuspisa.nu

Kockens tips!

Den här pajen är inte särskilt söt. Däremot har den en fin kolaton (av mjölken) och härlig syra av limen. Passionsfruktens frön ger en lätt bitter ton. Ta bort fröna om du inte önskar bittersmaken.

Kommentar
Liknande recept
0 voting
Limepaj

Limepaj

1 hMedel

0 voting
Passionerad hälleflundra
Om oss